Učenici ruralnih područja žele učiti u pametnim učionicama

Vijesti

Natrag na Vijesti

Učenici ruralnih područja žele učiti u pametnim učionicama

Foto:

KNIN, 28. rujna, 2016. – U sklopu serije događanja koja promiču upotrebu modernih tehnologija u nastavi, u tehnološki naprednoj školi OŠ Domovinske zahvalnosti iz Knina, koja od ove godine nosi status Microsoft Showcase škole, održan je radni posjet čak 60 učenika OŠ Jakova Gotovca iz Unešića i OŠ Antuna MihanovićaPetropoljskogiz Drniša.

Tijekom događanja na kojem su sudjelovali učenici petih i šestih razreda te učitelji, stručni suradnici i ravnatelji uključenih osnovnih škola održana su stručna predavanja iz područja računarstva i interneta. Kroz radionicu Sigurnost djece na internetu, koju je održao prof. Informatike Danijel Forjan, ujedno od ove godine i jedan od inovativnih nastavnika uključen u globalni program Microsoft Innovative Educator Experts (MIEE), učenici su saznali koje su prednosti i nedostaci interneta, koje opasnosti postoje i na koje načine se mogu od njih zaštititi. Također su imali priliku naučiti osnove programiranja.

OŠ Domovinske zahvalnosti je prezentirala i jedinstveni način korištenja tableta i pametne ploče u nastavi kemije i biologije. Tako je učiteljica biologije i kemije, Zdenka Bilić, putem prezentacija, online digitalnih materijala i alata koji su dostupni učenicima, demonstrirala kako suhoparno gradivo ovih predmeta može biti zanimljivo, poučno i zabavno za djecu. Putem alata Socrative i Kahoot učenici su odigrali kviz znanja na određenu temu iz biologije i kemije.

Osnovna škola Domovinske zahvalnosti u Kninu broji nešto manje od osamsto učenika te konstantno radi po pitanju opremanja učionica i uvođenja tehnologije i inovativnih načina podučavanja, a sve u svrhu poboljšavanja kvalitete rada učitelja i učenja učenika. Škola je u sklopu CARNet-ovog projekta e-Škole opremljena suvremenom pametnom učionicom, bežičnom i žičnom Internet vezom, a jedna od novosti u ovoj školskoj godini je uvođenje digitalne verzije dnevnika, e-Dnevnika.

Biti onaj koji prednjači u inovativnosti u sustavu školstva, posebice u novim tehnologijama, velika je stvar za našu školu.. Ponos je tim veći što je naš trud i rad prepoznao Microsoft i naše zalaganje nagradio uvrštavanjem na listu Showcase škola, odnosno među najnaprednije škole. Iskustva drugih škola, ali i naša, pokazala su da primjena novih tehnologija u nastavi podiže razinu koncentracije učenika, njihovu motivaciju i pojednostavljuje izvođenje nastave. Samim time naša motivacija za dokazivanjem će svakim danom biti sve veća“, rekao je ovom prilikom Ivan Uzun, ravnatelj OŠ Domovinske zahvalnosti.

Škola OŠ Domovinske zahvalnosti ima više od 130 računala. Svaki učitelj, njih gotovo 90, ima tablet dok se u pametnoj učionici nalazi 30 tableta i pametna ploča, a u informatičkoj učionici još 15 računala. Svi učenici imaju priliku osposobljavati se na najnovijim inačicama Microsoftovih programa, poput Windows 10, Office 2016, Office365 i sl. Svemu tome streme i škole koje su danas došle u radni posjet, što je naglasio i Saša Kolombo, ravnatelj OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog iz Drniša:

Kako naša škola radi na 9 lokacija međusobno udaljenih i do 50 km, pokazale su se velike razlike u kvaliteti rada unutar predmeta Informatika, zavisno o infrastrukturi i opremi na pojedinoj lokaciji. Financijsko ulaganje u ovaj predmet nam predstavlja jedan od najvećih problema u školi. Unatoč tome što aktivnosti vezane za navedeni predmet napreduju relativno sporo i ne odvijaju se ravnomjerno u svim jedinicama škole, aplicirat ćemo čim prije za e-Dnevnike. Današnje događanje je iznimno vrijedno jer učenici mogu vidjeti kako izgleda nastava u pametnoj učionici, a nastavnici razmijeniti i kasnije primjeniti nove modele u podučavanju“. Naglašeno je i kako od 700 učenika OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog, njih 95 % pohađa izborni predmet informatika te je očigledan veliki interes za ovo područje.

„Koristim ovu priliku zahvaliti se ravnatelju OŠ Domovinske zahvalnosti i Microsoftu na prilici da se učenici i učitelji OŠ Jakova Gotovca iz Unešića upoznaju s novim tehnologijama u obrazovnom sustavu. U našoj je školi svih 30 učenika viših razreda uključeno u izbornu nastavu informatike, a predavanja o sigurnosti djece na internetu kao i korištenje tableta i pametne ploče tijekom nastave je veliki pomak u novim saznanjima za učenike i učitelje te poticaj školi da u narednom periodu osigura tablete i pametne ploče na nastavi“, rekao je Živko Bulat, ravnatelj OŠ „Jakova Gotovca“.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!