Korporacija Teamnet sudjelovala je u vježbi NATO 2016 Unified Vision Exercise

Vijesti

Natrag na Vijesti

Korporacija Teamnet sudjelovala je u vježbi NATO 2016 Unified Vision Exercise

Foto:

ZAGREB – 15. SRPANJ 2016. - Korporacija Teamnet je dvije godine nakon posljednje aktivnosti ove vrste bila ponovno pozvana na sudjelovanje u jedinstvenoj NATO Unified Vision Exercise, nedavno održanoj u Njemačkoj. Najpoznatiji sistem integratori i proizvođači sustava za obavještajni nadzor i izviđanje (Intelligence Surveillance and Reconnaissance, ISR) iz 17 država, sudjelovalo je na ovom događaju, odnosno vježbi razmjene zajedničkih informacija. Natjecanje se dogodilo tijekom praktičnog treninga, s ciljem osiguranja potpore u odlučivanju u Zapovjednim i kontrolnim centrima NATO-a (NATOs Command and Control Centers).

Manifestacija je okupila više od 400 sudionika koji su komunicirali u okruženju raspodijeljenom na 10 različitih lokacija, kako bi bili u mogućnosti odgovoriti na prijetnje u složenim scenarijima kao što su zaštita konvoja, spašavanje talaca i unutarnje terorističke prijetnje. Hirrus UAV, Teamnetova bespilotna letjelica bila je koordinirana u stvarnom vremenu iz Njemačke. „Zajednička vježba IT industrije i robotike pokazala se uspješnim iskustvom. Premda je naš glavni fokus civilni sektor, naša bespilotna letjelica Hirrus je još jednom pokazala svoju sposobnost donošenja podataka u skladu sa standardima NATO-a. Naš tim isporučio je stvarne scenarije, uključujući ljude i životne situacije, što je bilo jedno od najcjenjenijih događanja uživo u kojemu su natjecatelji sudjelovali“, izjavio je Florin Hoinarescu, direktor Teamnet Hrvatska.

Teamnetov UAV sustav bavio se dvjema vrstama operacija: praćenjem i neutraliziranjem terorističkog vođe i zaštitom službenog konvoja. Tijekom vježbe, promatrane su sljedeće značajke: mogućnosti sustava UAV-a za otkrivanje i praćenje pokretnih ciljeva kao što su automobili ili ljudi, nadzor velikih područja sa sumnjivim kretanjima konvoja i potraga za potencijalnim terorističkim aktivnostima u gusto naseljenim područjima.

NATO je na web stranicama naveo: „Mjesta koja su bila uključena u akciji su Kanada, Danska, Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska, Španjolska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Živa sredstva koja su korištena su američki RQ-4 Block 30 Global Hawk, rumunjski Hirrus i belgijski B-Hunter koji su daljinski upravljani iz zraka.“

Domaćin komandnog mjesta bio je Centar za pripremu napada u Njemačkoj (Warrior Preparation Center) Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država (United States Air Forces) u Europi.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!