Predstavljanje istraživanja “Gdje su redateljice u europskom filmu” na Pulskom filmskom festivalu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Predstavljanje istraživanja “Gdje su redateljice u europskom filmu” na Pulskom filmskom festivalu

Foto:

Unedjelju, 10. srpnja s početkom u 16hu sklopu programa Pula PROfessional u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Puli (Carrarina ul. 5) održat će se prezentacija istraživanja “Gdje su redateljice u europskom filmu” koje je provela Europska ženska audiovizualna mreža (EWA) u suradnji s filmskim fondovima i sveučilištima u sedam europskih zemalja.

Istraživanje koje je prvi put predstavljeno javnosti u sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, predstavit će u Puli voditeljica projekta Holly Aylett s Fakulteta Birkbeck u Londonu i Sanja Ravlić, donedavna predstavnica Hrvatske u Eurimagesu i predsjednica radne grupe za rodnu jednakopravnost Eurimagesa.

Rezultati istraživanja ukazuju na značajnu podzastupljenost redateljica u svim fazama proizvodnje i distribucije audiovizualnih djela. Ustanovljen je nerazmjer između broja netom diplomiranih redateljica koje bi trebale početi karijeru u audiovizualnoj industriji (44 %) naspram ukupne zastupljenosti redateljica koje rade u audiovizualnoj industriji (24 %). Režiju tek svakog petog filma potpisuje žena (21 %) i većina javnih sredstava za financiranje audiovizualnih djelatnosti dodjeljuje se filmovima koje režiraju muškarci (84 %).

* Novinarima će na prezentaciji biti dostupan sažetak istraživanja na hrvatskom i na engleskom jeziku, kao i knjižicaWomen in Croatian Film: 2015/2016koju je Hrvatski audiovizualni centar izdao 2015. godine. Promotivna publikacija namijenjena je predstavljanju hrvatskih filmašica – redateljica dugometražnih i kratkometražnih filmova te producentica – koje stoje iza nekih od najuspješnijih i najzanimljivijih recentnih projekata.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!