Više od 50 hrvatskih škola dio projekta "Afrika – Možemo zajedno 2016.“

Vijesti

Natrag na Vijesti

Više od 50 hrvatskih škola dio projekta "Afrika – Možemo zajedno 2016.“

Foto:

Zagreb, 7. srpnja 2016. – U sklopu humanitarne udruge „Možemo zajedno“, koja se bavi pomaganjem djeci bez roditelja i djeci u državama trećega svijeta, profesor geografije Dejan Nemčić pokrenuo je veliki projekt „Afrika – Možemo zajedno“ te u ponedjeljak, 11. srpnja s mnogo prikupljenih vrijednih donacija hrvatskih škola, građana i tvrtki kreće na put.

Ovaj humanitarni projekt prvenstveno je osmišljen s ciljem unapređenja obrazovanja i poboljšanja zdravstvenih uvjeta u afričkim zemljama te je prikupljeno mnogo školskog pribora za afričke škole, kao i donacija za lijekove protiv malarije. Vjerujući da obrazovanje treba biti dostupno svakom pojedincu, projekt je podržala i izdavačka kuća Profil Klett, a u želji da i što više afričke djece dobije tu mogućnost.

U sklopu projekta, posljednjih se mjeseci više od 50 hrvatskih škola i njihovih ravnatelja samostalno organiziralo, istovremeno potičući volontiranje, ali i razvijajući svijest učenika o tome koliko je važno pomagati drugima te promovirati vrijednosti tolerancije i solidarnosti. U tim su akcijama prikupljene različite korisne stvari za djecu u Africi, od bilježnica, gumica i olovaka do dječje odjeće i drugih potrepština.

Inspiriran ljubavlju za najstariji kontinent, ali i posebnim interesom za njegovu prošlost, način života i stanovništvo, Dejan Nemčić će u srpnju i kolovozu ove godine posjetiti škole u Tanzaniji, Ruandi, Keniji i Zanzibaru. Uz uručenje prikupljenih donacija, Dejan će održati i nekoliko predavanja afričkoj djeci o različitim geografskim temama, a u nekim će afričkim gradovima posebno predstaviti i Hrvatsku.

Kako je Dejan Nemčić autor novih udžbenika geografije izdavačke kuće Profil Klett, vjerujemo da će hrvatski učenici i u budućnosti učiti na primjerima ovoga mladog i talentiranog profesora geografije kojeg hrvatska javnost poznaje po projektu „Uživo sa svih kontinenata“. Taj je projekt pokrenut kao inovativan način poučavanja geografije korištenjem Skype tehnologije. Putem Skypea učenici sudjeluju u predavanjima koja uživo drže predavači iz država odnosno gradova koji se obrađuju na satu geografije. Takav način poučavanja podiže motivaciju, razvija različite kompetencije kod učenika te proces učenja čini zanimljivim, dinamičnim i zabavnim. Štoviše, učenici takva interaktivna predavanja prihvaćaju s oduševljenjem. U posljednje tri godine organizirano je više desetaka takvih predavanja, i to sa svih kontinenata, čak i s Antartike.

Važno je napomenuti da su se u ovaj humanitarni projekt uključili upravo i svi profesori – predavači iz projekta „Uživo sa svih kontinenata“, tako da će prikupljeni školski pribor u Afriku stići ne samo iz Hrvatske, već i s različitih kontinenata. Time projekt „Afrika – Možemo zajedno“ prerasta u globalni projekt koji je prepoznala i međunarodna zajednica.

Prikupljanje novčanih donacija namijenjenih za kupnju lijekova protiv malarije posebno je privuklo pozornost hrvatskih učenika i hrvatske javnosti. Naime, malarija je još uvijek, nažalost, bolest sa smrtonosnim ishodom u mnogim afričkim krajevima. Kako cijena jednoga lijeka protiv malarije iznosi 5 kuna, akcija je nazvana „Jedan medo – jedan život“, a skupljena su sredstva za kupnju više tisuća lijekova protiv te bolesti.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!