Učenici u Metkoviću dobili digitalnu učionicu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Učenici u Metkoviću dobili digitalnu učionicu

Foto:

METKOVIĆ, 30. lipnja 2016. – Danas je u Gimnaziji Metković svečano otvorena Učionica budućnosti, koju su kompanija Microsoft Hrvatska i Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet opremili uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Metković je ovime postao četvrti grad u Hrvatskoj, nakon Opatije, Mirkovaca i Zagreba, u kojem su Microsoft i CARNet otvorili Učionicu budućnosti, a koja pruža nastavnicima i učenicima mogućnost korištenja suvremenih tehnologija u svakodnevnoj nastavi.

Predstavnici kompanije Microsoft Hrvatska i CARNet uručili su ravnatelju Gimnazije Metković, prof. Jozi Jurkoviću, potpuno opremljenu digitalnu učionicu koja se sastoji od 30 najsuvremenijih Windows 10 tablet računala opremljenih tipkovnicama prilagođenim učenicima, jednog Windows 10 tablet računala namijenjenog nastavnicima te pametne ploče osjetljive na dodir.

Uspješna škola je spoj entuzijazma, predanosti i stručnosti. Naši profesori i učenici sudjeluju u edukacijama i dijele svoja iskustva s kolegama iz Hrvatske i svijeta te će sigurno znati implementirati ovu tehnologiju u nastavni sadržaj. Gimnazija Metković na ovaj način nastavlja svoj razvoj u tom smjeru jer raspolaže s multimedijalnim centrom školske knjižnice i čitaonice, učionicama opremljenim suvremenim nastavnim pomagalima te informatičkom učionicom. Zahvaljujem CARNetu, Microsoftu i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta što su prepoznali naš potencijal“, rekao je Jozo Jurković, ravnatelj Gimnazije Metković te dodao kako škola sudjeluje u nizu međunarodnih projekata, a odnedavno i u pilot projektu e-Škole.

Svi uređaji povezani su u mrežu vođenu posebno osmišljenim sustavom, a kako to funkcionira u praksi okupljenima su demonstrirali učenici 3.c razreda koji će biti primarni korisnici ove učionice u školskoj godini 2016/2017. Učenici su koristeći tablete pokazali kako uz pomoć alata OneNote mogu voditi zabilješke, zapažanja i mjerenja laboratorijskih vježbi, korištenjem programa Sway napraviti interaktivne demonstracijske pokuse iz kemije i biologije te u konačnici utvrditi gradivo rješavajući kvizove i upitnike koje su za njih priredili nastavnici pomoću alata Forms.

Koncept Učionice budućnosti temelji se na implementaciji i integraciji naprednih hardverskih i softverskih rješenja u klasične školske učionice s ciljem unapređenja izvođenja nastave. Rješenje omogućava izvođenje interaktivne nastave, korištenje nastavnih materijala u elektroničkom formatu, provođenje dinamičkih testova i kvizova znanja, praćenje aktivnosti pojedinog učenika, prikupljanje i analizu aktivnosti i rezultata ispita pojedinog učenika te međusobnu komunikaciju između nastavnika i učenika.

Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta ovom prilikom je rekao: "Ponosno otvaramo četvrtu Učionicu budućnosti opremljenu u suradnji s kompanijom Microsoft, odnosno ukupno jedanaestu takvu učionicu u Hrvatskoj. Ova učionica, već druga u Dalmaciji, samo je još jedan u nizu projekata kojima CARNet potiče naprednu upotrebu informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, integrirajući tehnologiju i nastavne procese. Želja nam je da i iz ove škole učenici izađu računalno pismeni, educirani te sposobni samostalno razmišljati i biti dobri timski igrači. Projekt Učionice budućnosti u Metkoviću još je jedan korak prema tom cilju i stvaranju digitalno zrelih škola u Hrvatskoj koje CARNet ostvaruje i kroz veliki projekt e-Škole".

Uz Učionicu budućnosti, učenici i nastavnici Gimnazije Metković također mogu koristiti i Office 365 alate koje je kompanija Microsoft Hrvatska besplatno ustupila na korištenje svim hrvatskim osnovnim i srednjim školama, koje ostvaraju to pravo koristeći elektroničke identitete u sustavu AAI@EduHr. Office 365 učenicima i nastavnicima pruža pristup e-pošti putem preglednika Microsoft Outlook, pristup OneDrive pohrani podataka u oblaku, Office Online alate (Word, Excel, PowerPoint), kao i komunikacijski alat Skype for Business koji omogućuje audio i video konferencijske pozive. Učenici i nastavnici mogu instalirati potpunu verziju Office 365 alata na čak 5 različitih uređaja.

„Projektom Učionica budućnosti te Office 365 alatima želimo olakšati komunikaciju između učenika i nastavnika, podići atraktivnost i učinkovitost procesa učenja te pružiti učenicima informatičku edukaciju koja će ih pripremiti za buduće izazove koje pred njih postavlja tržište rada. Microsoft Hrvatska kroz ovakve inicijative kontinuirano ulaže u obrazovanje i razvoj hrvatskog obrazovnog sustava kako bi mlade pripremila i usmjerila prema zanimanjima budućnosti i ostvarenju boljih životnih prilika. Prema istraživanju koje je nedavno proveo IDC, Microsoft Office je četvrta najčešće tražena vještina od strane poslodavaca te ujedno i jedina ICT vještina u najvažnijih deset, što dovoljno govori koliko je važno usvajanje naprednih softvera, kao što je Office365, za uspješno snalaženje na tržištu rada “ – izjavio je Ivan Vidaković, direktor kompanije Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Gimnazija Metković moderna je škola koju pohađa 421 učenik, s jezičnim, prirodoslovno – matematičkim i općim programom, u kojoj se nastava odvija u jednoj smjeni. Učenici su zapaženi sudionici županijskih i državnih natjecanja, a škola je dobila priznanja Grada Metkovića, Županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Osim Učionice budućnosti, škola je također sudionik i mnogobrojnih projekata poput CARNetovog projekta e-Škole, UNESCO škola, Škola demokracije, Kvalitetna škola, Erasmus Plus projekti, partnerstvo škola u inicijativi Goethe-Instituta i drugih.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!