Održava se treća TV burza HAVC-a

Vijesti

Natrag na Vijesti

Održava se treća TV burza HAVC-a

Foto:

U srijedu 29. lipnja 2016. s početkom u 10 sati u dvorani Müller Kina Europa u Zagrebu održat će se TV burza, pitching na kojem će biti predstavljeni projekti izabrani na javnom pozivu o dodjeli sredstava za razvoj scenarija i razvoj projekata televizijskih djela za 2015. godinu.

TV burza namijenjena je prije svega vodećim programskim urednicima nacionalnih TV kuća, producentima, redateljima i drugim filmašima zainteresiranima za potencijalnu suradnju na daljnjem razvoju ovih projekata, kao i predstavnicima medija.

Popis projekata koji će se na TV burzi predstaviti producentima i televizijskim urednicima potražite u privitku s desne strane ovog teksta, a pitching će voditi umjetnički savjetnik za razvoj scenarija i projekata Tomislav Mršić. Na Javni poziv za razvoj scenarija i razvoj projekata televizijskih djela HAVC-a stiglo je preko 100 prijava. U kategorijama igrano djelo, igrano serijsko djelo, dokumentarno djelo, animirana djelo, te kreativni format za mlade, odabrano je 39 projekata koji imaju potencijal postati uspješan televizijski proizvod. Ostale novosti koje nas očekuju na ovoj trećoj po redu TV burzi otkrio nam je upravo Mršić.

Ove se godine TV burza uvelike razlikuje od onih prijašnjih. Naime, ove godine financijska sredstva predložit će se nakon same TV burze na kojoj će se predstaviti sve produkcije odobrenih projekata. Recite nam nešto više o tome...

Zapravo, ova se burza od prethodnih razlikuje jedino u tom detaljčiću". Sve ostalo će biti isto kao i kod mog prethodnika Roberta Knjaza. Na taj smo se potez odlučili, prije svega zbog toga što je prošao prilično velik broj projekata, gotovo 40 od 140 prijavljenih i želimo vidjeti kako će na njih reagirati oni kojima su u stvari i namijenjeni. S druge strane, radi se i o prilično specifičnom natječaju u okviru HAVC-a gdje odobreni projekti imaju, nazivimo to tako, manji manevarski prostor u fazama razvoja koje slijede od projekata prijavljenih na druge natječaje. Ovi projekti najvećim su dijelom upućeni na domaće televizije i produkcije pa smo im na neki način htjeli pojačati "vidljivost" kod potencijalnih domaćih partnera.

Kojim ste se kriterijima vodili pri odabiru projekata i scenarija koje ćemo gledati/slušati na Burzi?

Kao što smo to naglašavali i ranije, osnovni kriteriji kojim smo se vodili je inovativnost i originalnost projekata i formata unutar hrvatskog medijskog prostora. Naravno, nemoguće je očekivati da će veliki broj projekata biti baš nešto posve novo i svježe, ali veseli da je velik broj pristiglih projekata stvarno dobar, kvalitetno pripremljen i potentan za produkciju. Unutar tih karakteristika kriju se i ti neki dodatni kriteriji.

Primjećujete li neke novije i možda aktualnije/recentnije trendove kod prijavljenih i što biste im generalno sugerirali prilikom prijave na idući javni poziv?

Budući ste i sami naveli koliko široku lepezu obuhvaća ovaj natječaj, jako je teško istaći neke trendove. Ali, ako nešto možemo zamijetiti kod prijava u gotovo svim kategorijama, to je puno projekata nastalih prema literalnim predlošcima. A autorima je, čini se, posebno zanimljiva I.B.Mažuranić na čije se pripovijetke oslanja desetak prijavljenih projekata.I za kraj, umjesto sugestija, ja bih radije istakao nadu da će i predloženi i, ovaj puta, ne predloženi projekti pronaći put do publike jer i među ovim potonjima ima vrlo zanimljivih i potentnih projekata.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!