„15 dana autora“ u Cannesu: Posebno priznanje filmu Zvir Miroslava Sikavice

Vijesti

Natrag na Vijesti

„15 dana autora“ u Cannesu: Posebno priznanje filmu Zvir Miroslava Sikavice

Foto:

Kratkometražni igrani filmZvirredatelja Miroslava Sikavice nagrađen je posebnim priznanjem u 48. izdanju programa „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), koji se odvija paralelno s Filmskim festivalom u Cannesu. Najbolji kratkometražni film je francuskiChasse Royale, čiju režiju potpisuju Lise Akoka i Romane Gueret.

Zvirje uvršten u kratkometražnu selekciju „15 dana autora“ s još deset naslova, a premijerno je prikazan u četvrtak, 19. svibnja. Nagradu za najbolji dugometražni film osvojio jeWolf and Sheepafganistanskog redateljaShahrbanoo Sadata, najbolji film na francuskom jeziku jeLEffet aquatique(The Together Project) redateljiceSólveig Anspach, dok je nagradu Europa Cinemas osvojioMercenaireredateljaSache Wolffwona.

Zvirgovori o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka – svoga sina.

Scenarij potpisujuMiroslav SikavicaiMarija Šimoković Sikavica, producenti suLana UjduriBoris T. Matićiz Propeler Filma, a glavne uloge u filmu ostvarili suIvan Smoljoi Marko Ban. Direktor fotografije jeDanko Vučinović, montažu potpisujeMarko Ferković, a dizajn zvukaMartin Semenčić. Za scenografiju je zaslužnaVeronika Radman, za kostimografijuMorana Starčević, a za maskuMirna Čurak.Zvirje sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

„15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) je program koji publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika, ali inove naslove poznatih redatelja –ove godine Paula Schradera, Marca Bellocchia i Pabla Larraina.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!