Hrvatska volontira 2016. - volontiranjem do pozitivnih promjena u zajednici!

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatska volontira 2016. - volontiranjem do pozitivnih promjena u zajednici!

Foto:

Od ponedjeljka, 16. svibnja, građani se u sklopu manifestacije „Hrvatska volontira“ uključuju u mnogobrojne aktivnosti poput uređenja prostorija i okoliša organizacija te sudjelovanja u raznim edukativnim i kreativnim radionicama, dok organizatori volontiranja, u duhu teme ovogodišnje manifestacije, u aktivnosti uključuju volontere iz poslovnog sektora.

U sjevernoj Hrvatskoj, mnogobrojne volonterske aktivnosti preseljene su na otvoreno. Udruga za pomoć osobama s IT Jaglac Orahovica, u suradnji s lokalnim tvrtkama Ptiček-električarski obrt, Briit d.o.o., Dafit d.o.o. i Marbo d.o.o. ovaj tjedan provodi akciju „Zajedno smo jači u akciji za Jaglac!“ u kojoj su volonteri iz poslovnog sektora, uz volontere udruge uveli električne instalacije u pomoćnu zgradu i drvenu sjenicu organizacije, a u narednom razdoblju postavit će i fasadu na zidove zgrade. Mreža udruga Zagor provela je 17. svibnja u Zaboku radionicu „Kreiraj i druge inspiriraj“. Volonteri su sudjelovali u izradi plakata koji imaju za cilj promociju vrijednosti volontiranja. Izrađeni plakati bit će postavljeni po školama i institucijama kako bi se što više građana/ki potaknulo na uključivanje u volonterske aktivnosti.

U Zagrebu, volonteri IX. gimnazije su, zajedno s volonterima - djelatnicima tvrtke Ericsson Nikola Tesla organizirali dvije volonterske akcije. Danas je održana prva, u kojoj su se djelatnici tvrtke odmaknuli od svoje svakodnevice i pomogli učenicima obojati školske tribine kako bi uljepšati okolinu u kojoj učenici škole svakodnevno borave. Radna akcija samo je uvod u njihovu drugu zajedničku aktivnost – radionicu za učenike prvih razreda na temu „Umreženo društvo i mi“.

Brojne su se aktivnosti proteklih dana događale i na zapadu Hrvatske; jedna od njih je i akcija „Pravda dostupna svima“ koju su provodili Centar za participaciju žena u društvenom životu zajedno s Centrom za građanske inicijative Poreč, Odjelom za pomoć žrtvama i svjedocima i ELSA Rijeka, udruženjem europskih studenata prava. Cilj aktivnosti bio je omogućavanje svim građanima jednak pristup pravosuđu, promicanje volonterstva, informiranje o radu udruga na području zaštite ljudskih prava s ciljem poticanja i organiziranja raznih oblika volontiranja.

Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka u suradnji s Udrugom za Pet Therapy Indeficienter Vinkuran te uz potporu Zaklade Hrvatska za djecu održali su radionicu u sklopu R.E.A.D.® programa "Čitaj (o) psu©". Cilj programa je razvoj komunikacijskih kompetencija i vještina čitanja kod djece s teškoćama u razvoju uz pomoć nekonvencionalnih metoda: čitanja terapijskim psima i interakciji s njima (četkanje, šetnja, hranjenje). U opuštenoj atmosferi, učenici su ostvarili kontakt s psima, pričali im priče i čitali slikovnice.

U južnoj Hrvatskoj su u protekla dva dana provedene različite volonterske aktivnosti od kojih izdvajamo sljedeće: učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, pod mentorstvom Maria Klarića uredili su i obojali ulazna vrata Centra Zlatno doba Udruge „MI“ – Split. Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split već dulje vrijeme uključuje svoje učenike u različite volonterske akcije, koje su korisne podjednako i za same volontere kao i za čitavu zajednicu.

Također, Udruga „Srce“ Split i Splitska banka su u sklopu manifestacije Hrvatska volontira uređivali prostorije Udruge. Cjelodnevna akcija čišćenja, brušenja, zaštite rubova i namještaja te bojanje i završno čišćenje uspješno je provedena u ponedjeljak, a pokazala je koliko je bitno da se u izgradnju zajednice uključe svi pripadnici društva.

Volonteri u istočnoj Hrvatskoj punim su se srcem uključili u razne aktivnosti manifestacije. Zaposlenici dm-drogerie markt d.o.o.-a u ponedjeljak su pomagali u sortiranju i podijeli humanitarne pomoći u Crvenom Križu Osijek. Volonteri su složili velik dio rabljene odjeće i obuće, a tijekom prijepodneva akciji su se pridružili i volonteri osječkog Crvenog križa te predstavnici medija.

U utorak, djelatnici dm-drogerie markt d.o.o.-a i PBZ-a sudjelovali su u šetnji pasa u osječkom skloništu za napuštene životinje Udruga Pobjede, korisnici Doma umirovljenika Osijek sudjelovali na kreativnoj radionici, dok se u Belišću volontiralo na uređenju dječjeg igrališta u organizaciji Lokalnog volonterskog centra "Zvono".

Fotografije s manifestacije Hrvatska volontira 2016. možete preuzeti ovdje: https://we.tl/5btsepJkKH

Krajem tjedna, u volonterske aktivnosti u sjevernoj Hrvatskoj uključit će se mnogobrojni djelatnici iz poslovnog sektora. Tako će 20-ak volontera tvrtke IBM Hrvatska, zajedno s odgajateljima i korisnicima urediti okućnicu i vanjski izgled stambene zajednice Doma za odgoj djece i mladeži Zagreb. Nadalje, 40-ak zaposlenika Privredne banke Zagreb pridružit će se Centru za rehabilitaciju Zagreb u Sloboštini gdje će se baviti hortikulturom i uređenjem jahališta. U Zadru, 100 zaposlenika tvrtke Philip Morris u petak će s Volonterskim centrom Zadar i Centrom za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov oličiti i urediti okoliš Centra te se družiti s korisnicima.

Očekuje se da će, u sklopu manifestacije, na području cijele Hrvatske u više od 20 volonterskih aktivnosti sudjelovati preko 400 volontera iz poslovnog sektora.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!