Premijera Sieranevade u Cannesu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Premijera Sieranevade u Cannesu

Foto:

Cannes, 12. svibnja - Hrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiua premijerno je prikazana u četvrtak u dvorani Lumiere festivalske palače u Cannesu, u okviru natjecateljskog programa službene konkurencije 69. izdanja Filmskog festivala.

Dugometražni igrani film Sieranevada nastao je u koprodukciji pet europskih zemalja - Rumunjske, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Produkciju potpisuje rumunjska tvrtka Mandragora u koprodukciji s francuskom tvrtkom Alcatraz films, hrvatskim Spiritus movensom, bosanskohercegovačkom tvrtkom 2006. te makedonskom produkcijom Sisters and Brother Mitevski.

Sieranevada je film o obiteljskom okupljanju. Na povratku s poslovnog puta u Pariz, cijenjeni neurolog mora pokupiti suprugu kako bi nazočili komemorativnoj večeri njegovom ocu, koji je preminuo godinu dana ranije. Čekajući svećenika, prisutni razglabaju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima. Scenarij i režiju filma potpisuje Cristi Puiu, čiji je film Smrt gospodina Lazarescua nagrađen 2005. godine u programu Izvjestan pogled u Cannesu i jedan je od naslova najzaslužnijih za pokretanje tzv. novog vala rumunjske kinematografije.

"Sadašnjost i budućnost proizvodnje filmova leži u koprodukcijama. Nema više niti jedne zemlje u Europi, osim možda Francuske, koja može isključivo domaćim sredstvima u potpunosti isfinancirati film. Koprodukcije su, osim u svom financijskom aspektu, također vrlo važne u kreativnom smislu. Spajaju razne autore iz raznih zemalja i ta suradnja često bude iznimno poticajna i rezultati budu odlični. Primjerice, u Sieranevadi bio je pravi izazov (kako za Cristija kao scenarista i redatelja, tako i za glumicu Petru Kurtelu) kako uklopiti hrvatsku glumicu u rumunjsku priču filma te među 20-ak i više rumunjskih glumaca. Bilo je tu raznih prepreka, krenimo samo od jezika, no, na kraju smo dobili fenomenalan rezultat. Suradnja s Ancom Puiu, kao i sa svim ostalim koproducentima na filmu (Labina Mitevska, Miro Purivatra, Laurence Clerc i Olivier Thery Lapiney) je bila vrlo inspirativna i sve je uvijek išlo "kao podmazano" i kao da smo zajedno odradili već nekoliko filmova. Pravi je gušt bio sudjelovati u realizaciji ovako važnog filma s divnim ljudima i velikim profesionalcima u svom poslu. Svjetska premijera filma natjecateljskom programu službene konkurencije festivala u Cannesu veliko je priznanje filmu i svima nama koji smo radili na njemu te je vrlo važan korak i za cjelokupnu hrvatsku kinematografiju", izjavila je hrvatska producentica filma Zdenka Gold.

Ostatak hrvatske ekipe filma čine glumicaPetra Kurtela, casting direktoriceMarina RedžepovićiIvana Ivišić, dizajnerica frizuraŠtefanija Roso, asistentica maskeEvelina Cikron, vođa snimanjaIgor Miklošić Figo, kompozitorBojan Gagićte majstor za vizualne efekteTom Vujnović.

Filmski festival u Cannesu održava se od 11. do 22. svibnja, a paralelno s njim odvija se program „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) koji u četvrtak 19. svibnja prikazuje kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice snimljen u produkciji zagrebačkog Propeler Filma.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!