Slovenski pilot Matevž Lenarčič jutros poletio iz Portoroža na put oko svijeta

Vijesti

Natrag na Vijesti

Slovenski pilot Matevž Lenarčič jutros poletio iz Portoroža na put oko svijeta

Foto:

Slovenski pilot Matevž Lenarčič poletio je rano jutros oko 06:30 sati po lokalnom vremenu sa aerodroma u Portorožu, na slovenskoj obali. Ultralaganim zrakoplovom Dynamic WT9 namjerava obići svijet u sklopu misije GreenLight WorldFlight. U slijedećih tridesetak dana, koliko bi let po predviđanjima trebao trajati, slovenski pilot, biolog i alpinist namjerava na putu kojim će letjeti, a koji se proteže sjeverno od Ekvatora, prikupiti što više podataka o stupnju zagađenosti zraka crnim ugljikom

Prvoga dana bi letjelica trebala, za devet sati, preletjeti udaljenost od oko 2050 kilometara, od Portoroža do grada Jerez koji se nalazi na jugu Španjolske, gdje će pilot prenoćiti, prije nego što u subotu ujutru nastavi put prema Zelenortskim otocima. Za prvih sedam dana misije Matevž Lenarčič je planirao preletjeti oko 15.000 kilometara - na tom dijelu puta treba sletjeti u Fort de France na Martiniku, Fort Pierce na Floridi i u Salinas u Kaliforniji.

Zrakoplov kojim pilot Lenarčič leti ima dodatne rezervoare za gorivo u koje stane do 300 litara bezolovnog benzina, pa letjelica može preletjeti udaljenosti čak i do 4000 kilometara bez slijetanja. Među opremom koja je u zrakoplov dodatno ugrađena je i naprava za mjerenje Aethalometer, proizvod slovenske tvrtke Aerosol, koji nepekidno tijekom leta mjeri prisutnost crnog ugljika u zraku. Cjelokupna misija može se pratiti u živo, na web stranici www.worldgreenflight.com , gdje će biti stalno vidljiva trenutna pozicija letjelice kao i podaci o mjerenjima koncentracija crnog ugljika. Misiju GreenLight WorldFlight je podržala slovenska vlada i europski zeleni.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!