Poznati se uključili u javnozdravstvenu kampanju #BudiNARCISa

Vijesti

Natrag na Vijesti

Poznati se uključili u javnozdravstvenu kampanju #BudiNARCISa

Foto:

Zagreb, 14. ožujka 2016.Iva Šulentić, Mirjana Mikulec, Ankica Dobrić, Margareta Mađerić i brojne druge poznate i anonimne hrabre dame uključile su se u kampanju podizanja svijesti #BudiNARCISa s ciljem da što više žena upozore na važnost brige o zdravlju dojki. Narcis je cvijet koji simbolizira snažne, ponosne i hrabre žene koje se bore s opakom bolešću, zbog čega se dan obilježavanja borbe protiv raka dojke naziva upravo Danom narcisa.

Ove se godine na Trgu bana Jelačića u subotu, 19. ožujka, od 10.00 do 14.00 sati obilježava 20. Dan narcisa u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatske lige protiv raka, gdje će se prodajom narcisa sakupljati pomoć za Udrugu žena oboljelih od raka.

Rak dojke najčešća je vrsta raka kod žena. Jedna od osam žena u Europskoj uniji do svoje osamdeset i pete godine oboli od raka dojke. Uspoređujući se sa zemljama Europske unije, Hrvatska je po smrtnosti na 16. mjestu. Nažalost, ni žene u mlađoj dobi nisu pošteđene ove opake bolesti, tj. žene različitih životnih dobi mogu biti žrtve raka dojke. S obzirom na današnje mogućnosti rane dijagnostike, žene moraju spoznati važnost redovitih mamografski pregleda koji im mogu spasiti život: ako se rak dijagnosticira u ranom stadiju, tada je petogodišnje preživljavanje u 96 % slučajeva.

Zahvaljujući projektu „Preventivna mobilna mamografija na području Grada Zagreba“, Zagrepčanke od četrdesete do četrdeset i devete godine, ali i one starije od šezdeset godina koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, mogu besplatno obaviti mamografski pregled.

Povodom obilježavanja 20. Dana narcisa 19. ožujka, na Trgu bana Jelačića bit će moguće obaviti mamografski pregled uz prethodnu najavu. Zbog specifičnosti mamografskog snimanja, za sudjelovanje u ovoj javnozdravstvenoj akciji potrebno se unaprijed naručiti na sljedeće brojeve telefona Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“: 01/46-96-309 i 01/46-96-347.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!