Ženijalni vikend u Kino mreži donosi pretpremijeru Ogrestinog filma S one strane

Vijesti

Natrag na Vijesti

Ženijalni vikend u Kino mreži donosi pretpremijeru Ogrestinog filma S one strane

Foto:

U Ženijalnom vikendu" ove godine sudjeluje 19 gradova i 23 nezavisna kina, u kojima će gledateljice i gledatelji moći vidjeti premijerne i reprizne filmske naslove kojima su u fokusu, naravno, žene.

"Poslastica" drugog po redu "Ženijalnog vikenda" pretpremijerno je prikazivanje filma S one strane Zrinka Ogreste, koji je svjetsku premijeru doživio u programu Panorama 66. Berlinalea, gdje je i dobio posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label. Ovo je sedmi Ogrestin dugometražni film, koji u nacionalnu distribuciju kreće 10. ožujka, a govori o patronažnoj sestri Vesni koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je Vesna kroz sve te godine nastojala skriti. Maestralno je glavnu ulogu u filmu odigrala Ksenija Marinković, jedna od naših najzaposlenijih glumica, a u sporednoj se ulozi pojavljuje Tihana Lazović, koja se na festivalu u Berlinu predstavila u programu Shooting Stars, koji predstavlja deset najperspektivnijih europskih glumaca. Ekipa filma S one strane gostovat će na pretpremijernoj projekciji u Splitu, gdje stižu nakon prikazivanja filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu – FEST.

Na programu je još jedan premijerni naslov - romantična drama Brooklyn, u režiji Johna Crowleyja i po scenariju dobro znanog pisca Nicka Hornbyja. Mlada glumačka zvijezda Saoirse Ronan glumi Eilis Lacey, djevojku koja odlučuje napustiti Irsku i odseliti u SAD. Doseljava u Brooklyn gdje se sprijateljuje s irskim svećenikom te se zaljubljuje u Talijana Tonyja. No, vijesti od kuće Eilis će udaljiti od Tonya. Brooklyn je nominiran za Oscara za najbolji film, najbolju glumicu i adaptirani scenarij, a o 22-godišnjoj Saoirse sigurno ćemo još mnogo čuti, budući da ju je Vanity Fair nedavno uvrstio u društvo najrelevantnijih glumica današnjice.

Još jednu romantičnu priču donosi film Carol u režiji Todda Haynesa, ekranizacija romana Patricije Highsmith o ljubavnom odnosu dviju žena različite dobi i društvenog statusa tijekom ranih 1950-ih u New Yorku. Glavne uloge tumače Cate Blanchett i Rooney Mara, obje nominirane za Oscara za svoje izvedbe. Film je nominiran i u kategorijama najboljeg adaptiranog scenarija, kamere, kostimografije i glazbe.

Biografska drama Joy u režiji Davida O. Russella inspirirana je istinitom pričom i govori o emotivnom putovanju žene odlučne u namjeri da na okupu održi svoju ekscentričnu obitelj unatoč naizgled nepremostivim razlikama. Vođena vlastitom genijalnošću i željom za ostvarenjem životnoga sna, Joy uspijeva u svojem naumu i postaje osnivačica carstva vrijednog bilijune dolara, transformirajući time vlastiti život, ali i živote članova njezine obitelji. Jennifer Lawrence je za ulogu Joy zaslužila nominaciju za nagradu Oscar za najbolju žensku glavnu ulogu.

Osim holivudskih uspješnica, na programu "Ženijalnog vikenda" jedna je europska koprodukcija. Bugarsko-grčki film Lekcija u režiji Kristine Grozeve i Petra Valchanova govori o Nadeždi, profesorici engleskog u srednjoj školi blizu Sofije. Šokirana informacijom o krađi koju je počinio netko od njenih učenika, odlučuje pronaći krivca i kazniti ga. No, dok se raspliće situacija u školi, njezin privatni život se drastično mijenja, pa Nadežda zaboravlja na sve lekcije kojima je podučavala svoje učenike. Film je osvojio niz nagrada na priznatim svjetskim festivalima, među kojima se ističu one u San Sebastiánu, Göteborgu, Solunu, Tokiju i Varšavi.

Drugi "Ženijalni vikend" organiziran je u suradnji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u 23 nezavisne kino dvorane: Kino Novska - Pučko otvoreno učilište Novska, Dom kulture Grada Preloga, Pučko otvoreno učilište Samobor, Kino Zabok - Pučko otvoreno učilište Zabok, Kino Galerija (Varaždin), Dom kulture Kristalna kocka vedrine (Sisak), Art-kino Croatia (Rijeka), Kino 30. svibnja - Pučko otvoreno učilište Daruvar, Kino Gorica - Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Centar za kulturu Čakovec, Kino Urania (Osijek), Kino Velebit - Pučko otvoreno učilište Koprivnica, Kino Hrvatski dom (Pakrac), Pučko otvoreno učilište Slatina, Centar za kulturu Đakovo, Kino Karaman (Split), Kino Moslavina - Pučko otvoreno učilište Kutina, Kino Spomen dom - Pučko otvoreno učilište Pazin, Kino Pobjeda Metković te Kino Europa, Kino Tuškanac, MM Centar i Art-kino Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Detalji o rasporedu projekcija moći će se pronaći na web stranicama ili Facebook profilima kina. Plakat manifestacije u visokoj rezoluciji dostupan je na poveznici s desne strane, a sve će se informacije moći naći i na Facebook stranici događaja.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!