HAKOM: Izmjene Pravilnika će prodaju telekomunikacijskih usluga učiniti još jasnijom i razvidnijom

Vijesti

Natrag na Vijesti

HAKOM: Izmjene Pravilnika će prodaju telekomunikacijskih usluga učiniti još jasnijom i razvidnijom

Foto:

ZAGREB, 13. siječnja 2016. – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokrenula je postupak javne rasprave sa zainteresiranom javnošću o nacrtu prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga. Prijedlog izmjena prvenstveno sadrži odredbe koje jamče razvidniji i jasniji način sklapanja ugovora u elektroničkim komunikacijama u slučajevima prodaje putem sredstava daljinske komunikacije ili prodaje izvan poslovnih prostora operatora, kao i odredbe koje ujednačavaju minimalnu brzinu pristupa internetu u odnosu na maksimalnu (oglašavanu) brzinu za sve pakete usluga na tržištu. Javna rasprava traje 30 dana.

Posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača iz listopada prošle godine, za koje je nadležno Ministarstvo gospodarstva, posebno je uređena prodaja putem sredstava daljinske komunikacije i izvan poslovnih prostora trgovaca. Uvažavajući opseg trgovine koja se obavlja na taj način u elektroničkim komunikacijama, kao i dinamiku isporuke ugovorenih usluga, HAKOM je odlučan dodatno sektorski urediti ove načine prodaje usluga kako bi one bile što jasnije i razvidnije za korisnike. Isto tako, sami postupci svih operatora koji se bave ovakvim načinom prodaje bi se ujednačili te bi nužno sadržavali sve potrebne informacije i obavijesti za izbjegavanje situacija u kojima su se korisnici osjećali nedovoljno informiranim prilikom donošenja odluke žele li neku uslugu ili ne. Nadalje, kako bi se u potpunosti izbjegli slučajevi prijevara i krađa identiteta prilikom zasnivanja pretplatničkih odnosa, u kojima je cilj prevaranata uglavnom domoći se skupih uređaja, predloženo je da se isporuka uređaja može obaviti isključivo na adresu koja je navedena kao adresa na koju se šalju računi.

Također, propis na javnoj raspravi predlaže i izmjene u dijelu pružanja usluge pristupa internetu i minimalne isporučene brzine. Trenutno je ovo područje propisa uređeno na način da postoji razlika u minimalnoj isporučenoj brzini u odnosu na maksimalnu oglašavanu ako se radi o paketima s brzinama do i iznad 10 Mbit/s. To jest, ukoliko se radi o paketima usluga s maksimalnom (oglašavanom) brzinom do 10 Mbit/s minimalna isporučena brzina ne smije pasti ispod 50 posto, a ako se radi o paketima s brzinama iznad 10 Mbit/s ispod 70 posto najveće ugovorene i oglašavane brzine. HAKOM predlaže da minimalna isporučena brzina uvijek bude najmanje 70 posto najveće i oglašavane brzine bez obzira o kojim se paketima usluga radilo.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!