Hrvatska – zemlja inovacija

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatska – zemlja inovacija

Foto:

-Hrvatski inovatori u protekloj godini osvojili impresivne 43 nagrade i priznanja-

Hrvatska je u svijetu prepoznata kao zemlja inovacija. Samo u protekloj godini naši su se inovatori predstavili na četiri velike svjetske izložbe inovacija – u malezijskom Kuala Lumpuru, Moskvi, rumunjskom Lasiju te u Pittsburghu, a kući su se vratili s brojnim priznanjima i nagradama.

Hrvatski su se inovatori predstavili na MTE 2015 u Kuala Lumpuru, Arhimedu 2015. u Moskvi, Euroinventu u Lasiju te Inpexu u Pittsburghu. Sveukupno 33 hrvatske inovacije i nova proizvoda na navedenim su sajmovima ostvarili senzacionalni poslovni uspjeh te su nagrađeni s impresivne 43 nagrade i priznanja, od čega 17 zlatnih. Veličinu hrvatskog uspjeha čini i niz poslovnih kontakata.

Naime, HGK je pokrenula projekt Inovacijske misije, koji hrvatskim inovativnim tvrtkama pruža mogućnost poslovnih B2B razgovora s potencijalnim investitorima na određenim međunarodnim tržištima. Tako su upravo zahvaljujući Inovacijskoj misiji HGK, a u sklopu sajma inovacija MTE, tvrtke Citus i Live Good iz Zagreba potpisale ugovor o suradnji s University of Malaya (UM) o isporuci prvih deset softverskih paketa.

„S tvrtkom Sizzle Sciencem koja je pomogla u uspostavi suradnje s University of Malaya, dogovoreno je zajedničko otvaranje firme u Maleziji koja bi plasirala hrvatski proizvod - aplikaciju BodyRecog na azijsko tržište, a s University of Malaya i različiti moduli financiranja za razvoj same aplikacije“, objasnio je Ivan Božac iz Sektora za industriju HGK. Radi se naime o jednoj vrsti eHealth rješenja, za brzo i lako prepoznavanje određenih zdravstvenih rizika s ciljem prevencije kroničnih bolesti i pravodobnog liječenja. Budući da se financiranje razvoja iz Malezije mora utrošiti u Maleziji, također je dogovoreno da osnivačica tvrtke Live Good i magistrica molekularne biologije Anita Bušić bude vodeća istraživačica na zajedničkom tripartitnom projektu čiji će se rezultati ugraditi u hrvatski proizvod BodyRecog – Fitness Asia. „Upravo je ovakva suradnja odličan primjer komercijalizacije hrvatskih inovacija te povezivanja poslovne i akademske zajednice“, rekao je Božac.

I na zagrebačkome je području niz uspješnih tvrtki, inovatora, čiji je poslovni start često vezan uz zagrebački Tehnološki park iz kojeg su potom krenule u samostalne poduzetničke vode. Jedan od takvih je, primjerice, i zagrebački Altpro koji je ove godine tržište osvojio inovacijom Eterik mobilna destilerija koja se koristi za destilaciju svih vrsta aromatičnog bilja, a zbog svoje mobilnosti posebice je pogodna za ruralna područja i otoke te za rad na polju gdje nema infrastrukture. Nakon probne proizvodnje, u planu im je ugraditi tu inovaciju i u svoj proizvodni program.

Inovatorima u njihovim nastupima osim Hrvatske gospodarske komore potporu pružaju i Hrvatski savez inovatora, Savez inovatora Zagreba te Grad Zagreb, a Zajednica za inventivni rad koja djeluje pri HGK pomaže članicama u promidžbi i poslovnom povezivanju s mogućim domaćim i stranim partnerima, pod motom Inovacije na tržište.

„Hrvati ne samo da drže korak s ostatkom tržišta inovacija već ostvaruju i izvrsne rezultate što je izrazito važno jer su se inovacije kroz povijest pokazale bitnim preduvjetom razvoja i sveukupnog napretka civilizacije“, smatra Božac.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!