Vrapci u natjecateljskom programu Festivala u San Sebastianu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Vrapci u natjecateljskom programu Festivala u San Sebastianu

Foto:

Film Vrapci nastao u koprodukciji MP filmske produkcije iz Hrvatskeodabran je kao jedan od kandidata za glavnu nagradu Zlatna školjka" u službenom programu prestižnogFilmskog festivala u San Sebastianu, kojise održava od 18. do 26. rujna u Španjolskoj.

Redatelj i scenarist ove dansko-islandsko-hrvatske koprodukcije je Rúnar Rúnarsson, autor nagrađivanog filma Vulkan (Eldjfall, 2011) koji je nakon premijere u Cannesu osvojio brojne nagrade širom svijeta. "Ovo je velika čast i dobar start za naš film," izjavio je producent Mikkel Jersinte dodao kako je "Rúnarsson fantastičan redatelj koji uspjeva dotaći srca publike. Naime, iako se radnja odvija na dalekim fjordovima, film govori o važnim temama zajedničkim svim ljudima." UzMikkela Jersina, producenti su Brynhildur Birgisdottir, Igor A. NolaiLilja Osk Snorradottir. Direktorica fotografije je Sophia Olsson, a ufilmu glumeIngvar E. Sigurðsson, Kristbjörg Kjeld, Atli Óskar Fjalarsson, Björk Björnsdóttiri Rade Šerbedžija.

Vrapci su drama o Ariju,16-godišnjaku koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. U takvim beznadnom i teškom okruženju, Ari se mora dokazati i pronaći svoj put.

Producent filma je Nimbus Film i Nimbus Island, koproducent je Pegasus Pictures (Island) te MP filmska podukcija (Hrvatska), čiji je producent Igor A. Nola. Film su financijski potpomogli Islandski filmski centar i Danski filmski institut, Hrvatski audiovizualni centar, Nordisk Film i TV fond, Islandsko ministarstvo industrije i inovacije, Sena, RUV, TV2 i SF.

Redatelj Rúnar Rúnarsson sa svojim je filmom Vulkan, koji je prikazan u programu„15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), 2011. godine debitirao u Cannesu. Uz to, njegov je kratkometražni film Posljednja farma (Síðasti bærinn) nominiran za Oscara, a sam je redatelj osvojio više od 100 međunarodnih nagrada i priznanja za svoje filmove.

Međunarodni filmski festival San Sebastian jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija. Na njegovom 63. izdanju, koje se održava od 18. do 26. rujna, u natjecateljskom će programu svoje nove filmove premijerno prikazati i autori poput Lucile Hadžihalilović, Bena Wheatleya, Augustija Villaronge i Alexa de la Iglesije.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!