Više od šezdeset filmskih naslova koji uvažavaju različitosti uskoro na 9. Festivalu tolerancije u Zagrebu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Više od šezdeset filmskih naslova koji uvažavaju različitosti uskoro na 9. Festivalu tolerancije u Zagrebu

Foto: JFF Zagreb

Deveti put za redom u Zagrebu će se od 12.od 18. travnja 2015. u kinima Tuškanac i Europa održati Festival tolerancije koji bogatim filmskim programom, izložbama, koncertima, edukacijama i diskusijama podiže razinu svijesti o važnosti dijaloga i uvažavanja različitosti, te educira o Holokaustu.

Kroz sedam festivalskih dana bit će prikazano više od 60 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova od kojih se može izdvojiti; Oscarom nagrađeni kratkometražni igrani film “The phone call” redatelja Mata Kirkbya i Jamesa Lucasa, „Not Anymore: a Story of Revolution“ redatelja Matthew Van Dykea, film koji je do sada osvojio nevjerojatnih 80 nagrada, hrvatski kratkometražni animirani film „Wiener Blut“ Zlatka Boureka, film „Men of Hope“ kojim je režiser Andrej Wajda prikazao život Lech Walesa, „Free fall“ redatelja Stephana Lacanta i dokumentarni film, pobjednik Sundance Film Festivala, „Alive inside“ redatelja Michael Rossato-Bennetta. Najavljuje se i prva festivalska retrospektiva i to mađarskog oskarovca i redatelja Istvana Szabe koji u Zagreb dolazi s nekoliko filmova, od kojih se može izdvojiti “The Door”; igrani film koji majstorski oslikava odnos dvije žene na različitim društvenim polovima s neponovljivom Helen Mirren u glavnoj ulozi, te film “Mephisto” koji je 1981. dobio Oscara za najbolji strani film.

Ovogodišnje festivalsko izdanje obilježit će dva povijesna jubileja; 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici.

Na tradicionalnim „Edukacijskim jutrima“ educirati će se mlade o strahotama nacizma, što danas 70 godina kasnije, postaje još važnije kako holokaust ne bi nadolazećim generacijama postao tek fikcija. Uz svjedočanstvo i diskusiju s publikom prikazat će se i prigodni film “Belle i Sébastien“ francuskog redatelja Nicolasa Vaniera. Sarajevski umjetnik Tarik Samarah Zagrepčane će podsjetiti na Srebrenicu svojim projektom ’1945 – 1995 –2015′, nazvanim po godinama oslobođenja Auschwitza te gencoidu počinjenom u Srebrenici, predstavljenim putem plakata za vanjsko oglašavanje na mnogobrojnim lokacijama u Zagrebu.

Osim filmskog programa, Festival donosi i bogati kulturni sadržaj koji uključuje izložbe, koncerte, mnogobrojne diskusije, Edukacijska jutra, Festival market – okupljanje predstavnika uglednih domaćih i svjetskih festivala.

Svi filmski programi, radionice i izložbe su besplatne, a samo se ulaz na koncerte plaća.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!