Informacija o visini plaće ne treba biti povjerljiva, smatra 56% ispitanika

Vijesti

Natrag na Vijesti

Informacija o visini plaće ne treba biti povjerljiva, smatra 56% ispitanika

Foto:

Iznos trenutne plaće ili plaća koju ste imali kod bivšeg poslodavca povjerljive su informacije, a u iznimnim slučajevima i poslovna tajna. Smatraju li zaposlenici da bi trebali znati plaće svojih kolega provjerio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 1000 ispitanika.

Većina ispitanika, njih 56%, smatra da bi zaposlenici unutar tvrtke trebali znati plaće svojih kolega. Ovi ispitanici smatraju da takva praksa smeta samo onima koji neopravdano primaju velike plaće", ističu da "transparentnost osigurava natjecateljski duh i fer igru" te otklanja "mogućnost podcjenjivanja struke, osobe i ličnosti". Dodaju i da bi takva praksa smanjila razliku u plaćama između žena i muškaraca koji rade na istim radnim pozicijama, a sustav nagrađivanja tijekom radnog odnosa bio bi pravedniji.

"Iz vlastitog iskustva mogu reći: ondje gdje su plaće tajne, također su tajne i ovlasti i odgovornosti pojedinih djelatnika. Smatram da iznos plaće (odnosno koeficijent za pojedino radno mjesto) treba biti poznata stvar. Poslodavci ne dijele dobre plaće baš šakom i kapom i vjerujem da iza svake izvrsne plaće stoji i razlog", kaže jedan ispitanik.

"Plaće bi trebale ovisiti o kvalifikacijama, stečenom iskustvu, složenosti posla i naravno rezultatima rada, a sve su to podaci koji bi trebali biti transparentni i nema razloga za njihovo prikrivanje. Sve ostalo samo ukazuje da se plaća dodjeljuje prema nekim drugim kriterijima i da je nekome u interesu da nešto sakrije", smatra jedan ispitanik.

Da zaposlenici ne bi trebali znati plaće svojih kolega smatra 39% ispitanika. Ovi ispitanici uglavnom ističu da je plaća "ugovor između poslodavca i djelatnika koji se ne tiče drugih djelatnika" te da bi se među zaposlenicima javila ljubomora ukoliko bi znali koliko su plaćeni njihovi kolege.

"Ne rade svi zaposlenici jednako iako su na identičnim pozicijama", smatra jedan od ispitanika dok drugi kaže da "svatko prodaje sebe za onoliko koliko zna". "Što ne znaš te ne boli", zaključuje jedan od ispitanika.

Treba li znati plaće svojih kolega ne zna 5% ispitanika. Jedan od ovih ispitanika smatra da je u pitanju "dvosjekli mač".

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!