U sklopu Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama održano događanje o utjecaju okolišnih čimbenika na učinkovitost poreznih organizacija

Vijesti

Natrag na Vijesti

U sklopu Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama održano događanje o utjecaju okolišnih čimbenika na učinkovitost poreznih organizacija

Foto: pr

Filip Kanić, viši menadžer u Deloitteovom odjelu poreznog savjetovanja održao je predavanje na temu Porezna učinkovitost u izazovnom okruženju koje se mijenja. Predavanje se fokusiralo na pregled donesenih interventnih državnih mjera za pomoć gospodarstvu zbog krize izazvane pandemijom virusa COVID-19 tijekom 2020. godine te osnovnih uvjeta za njihovo ostvarivanje.

U panel diskusiji „Utjecaj državne potpore na gospodarstvo te kontrole rizika od zloporabe koje provode državna i porezna tijela", o mjerama i pozitivnim iskustvima u borbi protiv prijevara i korupcije te primjerima dobre prakse iz Hrvatske i regije govorili su Dražen Nimčević, partner u Deloitteovom odjelu poreznog savjetovanja, Vesna Gilja, pomoćnica ravnatelja Porezne uprave, Renata Vuletić, voditeljica službe za suzbijanje poreznih prijevara iz Porezne uprave, Vitomir Palinec, financijski direktor Adris Grupe i Dražen Oreščanin, predsjednik uprave tvrtke Poslovna inteligencija i izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Dražen Nimčević, partner u Deloitteovom odjelu poreznog savjetovanja istaknuo je: “Mislim da zajednički zaključci iz održane panel rasprave idu u smjeru da se i postojeći sustav potpora, kao uostalom cjelokupno gospodarstvo moraju mijenjati i prilagođavati novonastalim okolnostima. Dok je sustav potpora u prvih osam mjeseci od pojave korona krize u dobroj mjeri ispunio svoju zadaću oko očuvanja radnih mjesta i sprječavanja naglog porasta nezaposlenosti, po mom mišljenju, promijenjeni sustav potpora mora više biti projektno baziran i usmjeren ka sufinanciranju kreiranja novih vrijednosti i osiguravanju kontinuiteta rada u novim okolnostima. Nova paradigma, novo okruženje zahtijeva brzu reakciju i prilagodbu i u sustavu potpora.

Temeljna zadaća Porezne uprave je primjena i nadzor primjene poreznih propisa i propisa o prikupljanju doprinosa. U cilju utvrđivanja pravilnosti primjene poreznih propisa provjeravaju se činjenice bitne za oporezivanje kod svih poreznih obveznika koji obavljaju registriranu djelatnost i temeljem iste ostvaruju oporezive prihode/primitke. Svi porezni obveznici dužni su obračunavati, prijavljivati i plaćati propisane porezne obveze sukladno zakonima kojima se regulira određena vrsta poreza odnosno doprinosa.

Zbog pravičnosti prema većini poreznih obveznika koji utvrđuju i uplaćuju svoje porezne obveze točno i u zakonom propisanim rokovima Porezna uprava je odlučna u otkrivanju, dokazivanju, suzbijanju i sprječavanju prijevara i usko surađuje s drugim institucijama Republike Hrvatske u prikupljanju različitih informacija s ciljem identifikacije poreznih obveznika koji svjesno sudjeluju u poreznim prijevarama čineći pri tome štetu državnom proračunu.“ naglasile su Vesna Gilja i Renata Vuletić iz Porezne uprave.

Država se pravovremeno uključila putem potpora u pomoć gospodarstvu tijekom ožujka 2020., utjecaj pandemije na gospodarstvo Republike Hrvatske time je ublažen. Globalni trend daljnjeg uključivanja države u oporavak nacionalnih gospodarstava bi se trebao nastaviti primjenjivati i u Republici Hrvatskoj. Prilika je kreatorima ekonomske politike da takav sustav potpore gospodarstvu učine efikasnijim kroz model selektivnog i direktnijeg davanja potpora. Kontrola davanja i upotreba sredstava potpora gospodarstvu treba se jačati u okviru raspoloživih resursa institucija nadzora trošenja javnog novca.”, kazao je Vitomir Palinec, financijski direktor Adris grupe.

Dražen Oreščanin, predsjednik uprave tvrtke Poslovna inteligencija i izvršni direktor udruge Glas poduzetnika ističe: „Nejasna pravila, diskriminirajući i nelogički kriteriji, nedostatak informacija i jasne komunikacije od strane posredničkih tijela dovodi često do situacija da su ili prijavitelj ili država oštećeni u postupku prijave i provedbe projekta. Zbog toga je nužno konstanto pratiti sve postupke i jasno i glasno ukazivati na propuste u realizaciji EU projekta. Procedure moraju biti jasne i transparente, institucije moraju snositi odgovornosti za krive informacije, a prijavitelju se mora u svakom trenutku osigurati pristup potrebnim informacijama. Samo na taj način možemo vratiti povjerenje korisnika u sustav i povećati postotak ugovorenih i isplaćenih EU fondova, te u konačnici osigurati da se sredstva iz fondova koriste za projekte koji će pridonijeti razvoju društva i kreiranju bogatijeg društva.

Sve o Međunarodnom tjednu svijesti o prijevarama pogledajte na: www.deloitte.com/hr/faw-2020.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!