Tetra Pak i Veolia partneri u recikliranju svih komponenti višeslojne kartonske ambalaže za napitke

Vijesti

Natrag na Vijesti

Tetra Pak i Veolia partneri u recikliranju svih komponenti višeslojne kartonske ambalaže za napitke

Foto:

Zagreb/Lausanne, 21. studenog 2018. – Tetra Pak udružio je snage s globalnom tvrtkom za upravljanje resursima Veolia u partnerstvu koje će promijeniti pravila igre tako što će do 2025. godine u Europskoj uniji omogućiti reciklažu svih komponenti iskorištene višeslojne kartonske ambalaže za napitke.

Višeslojna kartonska ambalaža za napitke sastoji se u prosjeku od 75% kartona, 20% plastike i 5% aluminijske folije. Vlakna dobivena procesom recikliranja i pretvorena u visokokvalitetnu papirnu masu imaju zdravo tržište u proizvodnji industrijskih i potrošačkih proizvoda. Međutim, to nije slučaj s recikliranim polimernim i aluminijskim (PolyAl) komponentama.

U sklopu novog partnerstva, izdvojene polimerne i aluminijske komponente bit će procesirane u posebnim pogonima i pretvorene u sirovine za proizvodnju plastike. Na ovaj način očekuje se udvostručenje ukupne vrijednosti iskorištene višeslojne kartonske ambalaže za napitke, čime vrijednosni lanac prikupljanja i recikliranja postaje učinkovitiji i održiviji.

Partnerstvo između tvrtki Tetra Pak i Veolia započet će na području Europske unije i proširit će se na druga tržišta diljem svijeta.

Lisa Ryden, direktorica za recikliranje u tvrtki Tetra Pak izjavila je: „Svi materijali od višeslojne kartonske ambalaže za napitke mogu se u potpunosti reciklirati u nešto novo i korisno. Naš pristup recikliranju podrazumijeva suradnju s mnogobrojnim partnerima u sklopu cijelog vrijednosnog lanca jer je lanac jak koliko i njegova najslabija karika. Izazov u EU je postići ekonomiju razmjera i pretvoriti polimere i aluminij u visokovrijedne sekundarne sirovine.”

„Ovim partnerstvom spajamo naša područja stručnosti kako bismo pronašli održiva rješenja za recikliranje polimera i aluminija.”

Laurent Auguste, viši izvršni potpredsjednik za Razvoj, inovacije i tržišta u tvrtki Veolia rekao je: „Ovo partnerstvo udružuje našu stručnost u upravljanju resursima sa stručnošću tvrtke Tetra Pak u području materijala za pakiranje. Razvit ćemo okolišno i gospodarski održivo rješenje za recikliranje polimera i aluminija, prvo u Europskoj uniji, a zatim u Aziji, a sve kako bismo unaprijedili prikupljanje materijala, tehnologiju i procese. Ponosno krećemo na ovo putovanje s tvrtkom Tetra Pak kako bismo podržali i povećali razinu recikliranja višeslojne kartonske ambalaže za napitke. U sklopu naše predanosti kružnom gospodarstvu u tvrtki Veolia svakodnevno nastojimo otpad učini vrijednim resursom, kontinuirano razvijamo inovativna rješenja i investiramo u tehnologije.“

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!