Srbenka u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Srbenka u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu

Foto:

Nagrađivani film Nebojše Slijepčevića Srbenka, koji je svjetsku premijeru imao na festivalu Visions du Reel u Nyonu u ožujku 2018. godine, jedan je od devet naslova koji će se u natjecateljskom programu dokumentarnih filmova boriti za nagradu Zlatni Hugo.

Podsjetimo, Srbenka u redovnu kinodistribuciju kreće 20. rujna, a moći će se pogledati u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Puli i Zaboku.

Djelo Nebojše Slijepčevića je, nakon premijere u Nyonu, prikazano i na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje mu je uručena nagrada Doc Alliance. Osim toga, Srbenka je proglašena najboljim dokumentarnim filmom na 24. izdanju Sarajevo Film Festivala, a Europska filmska akademija uvrstila ju je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini. Dokumentarni film Srbenka prati pripreme i probe za predstavu Aleksandra Zec", Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Film je nastao u produkciji Restarta, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Potprogram MEDIA.

Međunarodni filmski festival u Chicagu najstariji je natjecateljski filmski festival u Sjevernoj Americi. Ove godine festival otvara film Beautiful Boy Felixa van Groeningena.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!