Srbenka u utrci za europskog Oscara

Vijesti

Natrag na Vijesti

Srbenka u utrci za europskog Oscara

Foto:

Vijest me zatekla u Sarajevu, gdje smo imali vrlo uspješnu regionanu premijeru filma. Ulazak među 15 najboljih europskih dokumentaraca je ogroman uspjeh, i za mene kao autora, i za produkcijsku kuću Restart. Ali ovo je film rađen prvenstveno za hrvatsku publiku, i trenutno smo u potpunosti okrenuti početku domaće kino distribucije. Film dolazi u hrvatska kina 20. rujna, i nadam se da će i ovo priznanje pomoći da film vidi što više domaćih gledatelja.", izjavio je tim povodom redatelj, Nebojša Slijepčević.

Od 15 nominiranih ostvarenja iz cijele Europe članovi Akademije odabrat će njih pet, a svečana dodjela nagrade za najbolji "Europski dokumentarac 2018" održat će se 15. prosinca u Sevilli u Španjolskoj.

Podsjetimo Srbenka je svjetsku premijeru imala na uglednom festivalu Visions du Reel u Nyonu gdje je nagrađena posebnim priznanjem žirija, nakon čegaje filmu u Cannesu uručena nagrada Doc Alliance, koju dodjeljuje žiri sedam uglednih europskih dokumentarnih festivala.

Dokumentarni filmSrbenkaprati pripreme i probe za predstavu "Aleksandra Zec",Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Filmje nastao u produkciji Restarta, producentica jeVanja Jambrović, a montažerTomislav Stojanović. Osim Slijepčevića kameru potpisujuBojan MrđenovićiIva Kraljević, a montažu i miks zvukaTihomir VrbaneciIvan Zelić. Izvršni producenti suRea RajčićiTibor Keser. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Potprogram MEDIA.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!