Adventure Race Croatia – najveća pustolovina u Hrvatskoj

Vijesti

Natrag na Vijesti

Adventure Race Croatia – najveća pustolovina u Hrvatskoj

Foto: arc

Petrčane, 29. svibnja – U Falkensteiner resortu Punta Skala u Petrčanima, medijima i javnosti predstavljena je pustolovna utrka Adventure Race Croatia, koja će se od 19-22. rujna ove godine održati na području Zadarske županije.

Trideset četveročlanih timova će za oko 70 sati kontinuiranog trčanja, vožnje brdskim biciklom, kajakarenja i orijentacije proći oko 350 kilometara zahtjevnog, izazovnog, ali i beskrajno lijepog terena zadarske regije.

Već u svom prvom izdanju Adventure Race Croatia je ušla u kalendar Adventure Racing World Series (ARWS), svjetske serije pustolovnih utrka, a u petogodišnjem planu cilj je organizatora da Hrvatska bude domaćinom svjetskog prvenstva u ovoj zahtjevnoj sportskoj disciplini.

„Turistička zajednica Zadarske županije zajedno s vodećim lokalnim destinacijama Zadra, Nina, Starigrada, Paga, Pakoštana i Dugog otoka vide u ovom događanju veliki potencijal, ne samo za promidžbu naše destinacija već i cijele Hrvatske“, izjavila je Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije. „Radi se o izuzetnoj prilici za globalnu promociju, a kako će utrka prolaziti najljepšim krajevima zadarske regije i njenim brojnim prirodnim, povijesnim i kulturnim znamenitostima, ta je promocija usmjerena znatno širem krugu gostiju nego što su to samo sportaši i pustolovi.“

Priliku da Hrvatska dobije utrku pod okriljem ARWS-a ukazala se Igoru Dorotiću, pustolovnom trkaču i organizatoru mnogih pustolovnih natjecanja, kada je prošle godine kao glavni sudac na svjetskom prvenstvu u pustolovnim utrkama u SAD-u upoznao direktora Svjetske serije pustolovnih utrka, Craiga Bycrofta. Ponudu da organizira utrku u Hrvatskoj nije mogao odbiti. „Sama ideja nije nova, želja postoji već duže vrijeme, ali sada se previše stvari poklopilo da bi se propustila ta prilika. Biti dio ARWS-a ne samo da utrci daje vjerodostojnost, već osigurava znatno veću vidljivost na pustolovnoj sceni“, kazao je sportski direktor Adventure race Croatia. „U ovo malo vremena od kad je utrka za sada tek skromno najavljena u javnosti, interes stranih timova je više nego zadovoljavajući. Već imamo 20 prijavljenih timova iz 9 zemalja, a nadamo se da će se taj broj popeti do 15 zemalja sudionica. Maštam da je ovo tek početak i da ćemo u sljedećih tri do pet godina doći do toga da budemo domaćini Svjetskog prvenstva“, zaključio je Igor Dorotić.

Video poruku podrške poslao je i direktor ARWS-a, Craig Bycroft. „Rođen sam daleko od Europe i za mene Hrvatska nosi mističnu privlačnost povijesti, divnih voda, brdovitih krajolika i drevnih gradova. ARC, hrvatska pustolovna utrka može biti vodeća u Europi i svakako ima potencijala ugostiti svjetsko pustolovno prvenstvo.“

Za sigurnost najveće hrvatske pustolovne utrke i njenih natjecatelja brinut će se, naravno, Hrvatska gorska služba spašavanja. „HGSS već godinama surađuje s Hrvatskom turističkom zajednicom s ciljem povećanja sigurnosti gostiju. Pustolovni i aktivni turizam raste i svake je godine sve više posjetitelja koji svoj odmor aktivno provode u prirodi. HGSS želi da se naši posjetitelji osjećaju i budu sigurni u tim aktivnostima. Naša je dužnost, obaveza, ali i zadovoljstvo podržavati i osiguravati projekte kao što je ovaj, nastojeći da svaka pustolovina u Hrvatskoj svim sudionicima bude nezaboravan i siguran doživljaj“, izjavio je Jadran Kapović, dopročelnik Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a. „Osim osiguravanja i dežurstava, HGSS će podržati ovaj projekt i kartama izrađenima posebno za ovu utrku, što će sudionicima značajno pomoći u orijentaciji i sigurnom kretanju po zahtjevnom krškom terenu“, zaključio je Kapović.

O neizmjernoj medijskoj i promocijskoj vrijednosti ovog projekta govorio je PR i marketing direktor ARC-a, Daniel Lacko. „Pustolovne utrke zbog svoje su atraktivnosti iznimno zanimljiv medijski događaj. Vrlo smo zadovoljni i ponosni da je naš projekt prepoznala i podržala i Hrvatska turistička zajednica značajnim namjenskim sredstvima za PR i oglašavanje. Procjenjujemo da će se reportaže o ARC-u prikazati u preko sto zemalja svijeta s više od sto programskih sati.“

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!