Smanjenjem dnevnog unosa soli na 5 g, smanjuje se rizik od moždanog udara za 24 % i rizik od koronarne bolesti srca za 18 %

Vijesti

Natrag na Vijesti

Smanjenjem dnevnog unosa soli na 5 g, smanjuje se rizik od moždanog udara za 24 % i rizik od koronarne bolesti srca za 18 %

Foto:

Zagreb, 14. svibnja, 2018.g. – Zaklada „Hrvatska kuća srca“ već niz godina komunicira smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, među kojima se posebno ističe ona o konzumaciji soli, točnije o primjerenom dnevnom unosu kuhinjske soli do 5 g, dok u Hrvatskoj prosječni građanin unosi čak duplo veću količinu od 11,6 g. U cilju edukacije medicinskog osoblja i građana općenito, Zaklada je ove godine u susret obilježavanju Svjetskog dana hipertenzije u suradnji s chefom Brankom Ognjenovićem organizirala kulinarsku radionicu kako kuhati sa smanjenim udjelom soli.

Sol je važna za normalan rad ljudskog organizma. Sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, bitna je u prijenosu električnih impulsa u živcima i mišićima te pri apsorpciji hranjivih tvari u tankom crijevu. Istovremeno, prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih uzroka nastanka povišenog krvnog tlaka i time uzrokuje i povećani rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, bubrežnih bolesti, osteoporoze, ali i nekih malignih bolesti.

„Prema dostupnim epidemiološkim podacima u Hrvatskoj od hipertenzije boluje najmanje 37, 5 % građana. Povišeni krvni tlak je uzrok brojnih bolesti, stoga smatramo kako je edukacija građana, ali i stručnog medicinskog osoblja koje savjetuje građane o prehrani iznimno važna. Smanjenje dnevnog unosa soli je nešto što svatko od nas može primijeniti, a zdrava navika sačuvat će naše srce.“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med. iz Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

Chef Branko Ognjenović pripremio je kreativna jela inspirirana mediteranskom kuhinjom sa smanjenim udjelom soli koje je vrlo jednostavno pripremiti kod kuće.

„Ljudi često misle kako je kuhanje komplicirano i oduzima puno vremena, no ne mora uvijek biti tako. Danas smo na radionici posvećenoj smanjenom unosu soli pripremili tri jela – carpaccio od cikle s lignjama i matovilcem, poširani file bijele ribe i grillanu skutu s bananama, medom i chillijem – koja su brza za pripremu, zdrava, a ujedno i vrlo ukusna. Sol je sastavni začin većine jela, no unos soli možete svakako smanjiti, a da pri tome ne ugrozite okus jela. Jednako tako, sol možete zamijeniti i nekim drugim začinima koji su dobri za srce poput chilija, crvene paprike, papra, bosiljka, ružmarina, kardamoma, origana, kima, currya i limunovog soka.“, savjetovao je chef Branko Ognjenović.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!