Hrvatski filmovi i filmaši na 71. Filmskom festivalu u Cannesu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatski filmovi i filmaši na 71. Filmskom festivalu u Cannesu

Foto:

Na 71. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 8. do 19. svibnja 2018., u programu 15 dana autora" ("La Quinzaine des réalisateurs") prikazat će se dugometražni igrani film Teret Ognjena Glavonića, a u "Tjednu kritike" ("La Semaine de la Critique") dugometražni animirani dokumentarni film Anje Kofmel Chris the Swiss te kratkometražni igrani film Yorgosa Zoisa Treća vrsta. Sva tri naslova hrvatske su manjinske koprodukcije. Oliver Sertić sudjelovat će na platformi Producers on the Move, dok će Hrvatski audiovizualni centar i ove godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma.

Teret

Vlada (Leon Lučev)radi kao vozač kamiona za vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine. Zadatak mu je da od Kosova do Beograda preveze tajanstven teret, a putem prolazi kroz nepoznato, ratom uništeno područje. Kada napokon obavi posao, Vlada se treba vratiti kući i suočiti s posljedicama svojih djela.

Redatelj i scenaristdugmetražnog igranog filma Teret je Ognjen Glavonić,a u glavnim se ulogama pojavljuju Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović iIvan Lučev. Hrvatski koproducent je Ankica Jurić Tilić (Kinorama).

Program "15 dana autora" ("La Quinzaine des Réalisateurs") ove se godine održava od 9. do 19. svibnja, po 50. put paralelno s festivalom u Cannesu te predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest program je pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha. Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Chriss the Swiss

Priča filma Chriss the Swissprati mladog švicarskog novinara koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji. Dok redateljica rasvijetljava okolnosti njegove smrt, animirani dijelovi izmijenjuju se s dokumentarnim snimkama.

Anja Kofmel potpisuje režiju i scenarij filma, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film).

Treća vrsta

Zemlja je napuštena već dugo vremena, a ljudi su pronašli utočište u svemiru. Tri arheologa vraćaju se na planet kako bi istražili porijeklo tajanstvenog signala koji se sastoji od pet tonova.

Redatelj filma je Yorgos Zois koji je ujedno i koscenarist uz Konstantinu Kotzamani, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film). U Trećoj vrsti u glavnim su ulogama: Alexandros Vardaxoglou, Effi Rabsilber, Nikos Hanakoulas i Miankhail Waris Awalgul.

Program "Tjedan kritike" ("La Semaine de la Critique") najstarija je nenatjecateljska sekcija Filmskog festivala u Cannesu koja se ove godinepo 57. puta održava od 7. do 19. svibnja. U sklopu "Tjedna kritike" prikazuju se prvi ili drugi igrani filmovi redatelja iz cijeloga svijeta te se na taj način nastavlja njegovati tradicija otkrivanja novih talenata. Imena poput Bernarda Bertoluccija, Alejandra Gonsáleza Iñárittua i Gaspara Noéa imala su projekcije u ovom programu. Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Producers on the Move:Oliver Sertić

Organizacija European Film Promotion odabrala je hrvatskog producenta Olivera Sertića za sudjelovanje na platformi Producers on the Move, koja se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, od 10. do 14. svibnja. Producers on the Move zamišljen je kao platforma za umrežavanje s ciljem poticanja europskih filmskih koprodukcija. Sudionike očekuju predavanja, radionice, pitchinzi i sastanci ‘jedan na jedan’ s filmskimstručnjacima te im se pruža mogućnost da dobiju prostor za promociju u međunarodnom industrijskim publikacijama. Osim Sertića, na platformi će sudjelovati još 19 producenata, a više informacija, kao i popis svih sudionika možete pronaći na službenoj stranici EFP-a.

Hrvatski audiovizualni centar u Cannesu

Hrvatski audiovizualni centar jedanaestu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film). U sklopu market-projekcije bit će prikazani: dugometražni igrani film Antonia Nuića Mali, dugometražni igrani film Sare Hribar i Marka ŠantićaLada Kamenski, dugometražni igrani film Bobe Jelčića Sam samcat te dokumentarni dugometražni igrani film Damiana Nenadića Dani ludila.

Također, predstavnici Centra će kroz publikacije, sastanke tedigitalne platforme filmskim profesionalcima na sajmu (kupcima i festivalskim selektorima) ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. Centar će također biti na raspolaganju, kao logistička i lobistička podrška, svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.

U svrhu promocije aktualne hrvatske filmske produkcije izdana je promotivna publikacijaNew Croatian Features & Shorts II/2018 s fokusom na nove hrvatske filmove, koja se može preuzeti na ovoj poveznici.

Short Film Corner

U svrhu promocije kratkometražnog filma, Hrvatski audiovizualni centar osigurao je prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Riječ je o filmovima: After Party Viktora Zahtile, Skoro ništa: i dalje noć Davora Sanvincentija, BlinkJakova Labrovića, Čistačica Matije Vukšića, BiciklistiVeljka Popovića, Kako se kalio čelikIgora Grubića, Lovettovi Igora Bezinovića, MaricaJudite Gamulin, Siguran letAlda Tardozzija, "Stranac" u mojoj glaviPetre Balekić te White TrashSunčice Ane Veldić.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!