Vukovar uveo sustav javnih bicikala

Vijesti

Natrag na Vijesti

Vukovar uveo sustav javnih bicikala

Foto: Grad Vukovar

Vukovar je danas postao petnaesti i ujedno najistočniji grad u Hrvatskoj koji je uveo Nextbike sustav javnih bicikala. Ovaj najzeleniji, najzdraviji i cjenovno najpovoljniji oblik javnog gradskog prijevoza u potpunosti je u skladu s direktivama Europske unije te vizijom i planovima Grada Vukovara vezanim uz održivi razvoj. Predivnom Vukovaru, kao civilizacijskom ishodištu Europe u kojemu se kultura razvijala pet tisuća godina i gradu koji je pretrpio najveća ratna razaranja, potrebni su projekti okrenuti budućnosti. Razvoj je pitanje pijeteta, ali i činjenice da Vukovarci kao i svi građani ove zemlje žele konačno stati uz bok europskim susjedima, a to je moguće samo uz kontinuirano ulaganje u održivu gradnju, sustav obrazovanja, zapošljavanja i održivu mobilnost koji spajaju sve segmente društva.

Vukovar, 20. rujna 2017. – Javni su bicikli sve popularniji oblik prijevoza u 14 hrvatskih gradova i općina. Danas se tom društvu pridružio i Vukovar. Nakon službenog predstavljanja projekta, uslijedila je probna vožnja javnim biciklima od centra grada do Borova naselja, uz kratku okrepu na Ininoj postaji. Svi prisutni bili su oduševljeni vožnjom i besplatnom mobilnom aplikacijom za brz i jednostavan najam bicikala. Nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj broji 20.500 registriranih korisnika, značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, prometne gužve, buku i probleme s parkiranjem, a bicikliranje pritom pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje. Vukovarci i svi posjetitelji od danas mogu kombinirati vlak, autobus i javne bicikle i na taj način brže, zdravije i povoljnije putovati istovremeno štiteći okoliš u kojem živimo.

Što je nextbike?

Nextbike građanima, studentima i turistima omogućava najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz. Korisnik koji se jednom registrira na www.nextbike.hr, za samo 79 kuna godišnje članarine nextbike bicikle može koristiti u više od 140 gradova u svijetu! Nextbike spremno čeka nove gradove i tvrtke koji ulažu u održivu mobilnost i kontinuirano ulaže u nove tehnologije i unapređenje korisničkog isukstva. Kako bi se osjećali sigurnije u prometu, Nextbike u suradnji s partnerima svake godine organizira nekoliko škola bicikliranja te potiče gradove na unapređenje biciklističke infrastrukture.

Podrška projektu

Zbog važnosti za lokalnu zajednicu, projekt je podržala INA – Industrija nafte, d.d. kao generalni pokrovitelj održavanja sustava, a zbog doprinosa razvoju turističke ponude, projekt je sufinancirala i Hrvatska turistička zajednica. Projekt su toplo pozdravili i zaposlenici Borovo d.d. kojima će to biti odlična nadopuna postojećim autobusnim linijama, a svečano otvorenje svojim je prisustvom uljepšala Ivana Grgurević, aktualna Miss Vukovarsko-srijemske županije. Savez društvo naša djeca pozdravio je projekt u ime svih gradova prijatelja djece koji potiču sigurnije i čišće ulice za bezbrižnu dječju igru.

Gradonačelnik o projektu

“Poslijednjih godina Vukovaru je, na oduševljenje građana, dobio nekoliko biciklističkih staza od kojih je zasigurno najvažnija ova koja je još uvijek u izgradnji, odnosno biciklistička staza uz državnu cestu D2 na dijelu ulica Kudeljarska i Priljevo. Upravo je to ruta kojom smo provezli nove javne bicikle i koja je zasigurno najvažnija ruta jer povezuje centar Vukovara i Borovo Naselje. Naši građani imaju kulturu prometovanja biciklom tako da sam uvjeren kako će i ova inicijativa biti vrlo dobro prihvaćena. Uz novu biciklističku stazu i bicikle u službi javnoga prijevoza poboljšat ćemo povezanost svih dijelova Vukovara te ujedno smanjiti prometne gužve. Ovaj je projekt samo jedan u nizu koraka koje činimo prema podizanju kvalitete života naših sugrađana, ali i predstavljanja našega grada u novom europskom duhu koji će zasigurno naići na odobravanje kako građana tako i turista koji u Vukovaru vide središnju destinaciju hrvatskog Podunavlja,” izjavio je vukovarski gradonačelnik, prof. Ivan Penava.

INA, d.d. generalni pokrovitelj projekta

“INA sustavno posvećuje pažnju kako bi dugoročno održivo i društveno odgovorno poslovanje postalo uobičajeno ponašanje ne samo u našoj kompaniji nego i naših partnera. Stoga se uvijek rado odazivamo i podržavamo sve one projekte koji doprinose kvaliteti života lokalnih zajednica i njenih stanovnika. Sretni smo što će građani Vukovara dobiti mogućnost koristiti povoljan, ekološki i ekonomski održiv način javnog prijevoza. Ovakav način prijevoza znatno pomaže smanjenju prometnih gužvi, povećava sigurnost u prometu, utječe na smanjenje emisija CO2 i štetnih ispušnih plinova u prometu te, što je najvažnije, doprinosi zaštiti okoliša i utječe na poboljšanje kvalitete života u gradu” izjavila je Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša Ine.

Integrirani javni prijevoz

„Pokretanje sustava javnih bicikala u Vukovaru bila je naša velika želja još prije nekoliko godina kad smo razmišljali na koji način spojiti krajnji istok Hrvatske sa svim drugim većim županijskim središtima. Kombiniranjem različitih oblika javnog prijevoza svatko od nas može brzo, jednostavno i povoljno stići od točke A do točke B bez posjedovanja automobila. Zahvaljujemo Gradu Vukovaru i Ini kao generalnom pokrovitelju održavanja sustava što su prepoznali važnost projekta za lokalnu zajednicu. Zahvaljujući njima, od danas Vukovarci mogu uživati u svim pogodnostima koje im donosi sustav javnih bicikala“, izjavio je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala kojoj je povjereno upravljanje sustavom.

Sustav javnih bicikala d.o.o.

Ova mikro startup tvrtka niže priznanja za svoj rad. Studenti četiri godine zaredom Sustav javnih bicikala smatraju najboljom malom tvrtkom po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Sustav javnih bicikala proglašen je i najboljim startupom zelenog gospodarstva 2014. godine i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Dvostruki su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Savjeta za zelenu gradnju, Turističke zajednice Grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki. Za 2014. i 2016. godinu osvojili su i nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu. U 2015. godini dobili su priznanje za najbolju marketinšku kampanju hrvatskog zelenog gospodarstva.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!