Suprotno uvriježenom mišljenju, na maturalac se ne ide samo radi zabave

Vijesti

Natrag na Vijesti

Suprotno uvriježenom mišljenju, na maturalac se ne ide samo radi zabave

Foto:

Maturalci su trenutno glavna tema kako srednjoškolaca tako i njihovih roditelja. S jedne strane srednjoškolce more „slatke brige“ kao što su lokacija, sadržaj maturalca, dok s druge strane njihovi roditelji muku muče s financijama i potencijalnim opasnostima. Kakva je praksa odlaženja na maturalce i treba li se ona mijenjati, istražio je portal EduCentar na gotovo 600 ispitanika.

Odlasci na izlete i maturalce

Ispitanici najčešće odlaze na osnovnoškolske izlete, njih čak 99%, dok ih na izlete u srednjoj školi ide 94%. Od onih koji su pohađali srednju školu, 85% ih je išlo na maturalac, dok su apsolventska putovanja manje popularna: svega 29% ispitanika koji su završili fakultet išli su na apsolventsko putovanje.

Najčešći razlog zbog kojeg su ispitanici propustili maturalac je loše financijsko stanje te nepovezanost s društvom u razredu.

Srednjoškolski maturalci u inozemstvu

Iako je veliki broj ispitanika izjavilo kako im lokacija maturalca nije važna dokle god su sa svojim društvom (40%), ipak je većini (60%) važno u koju zemlju idu na putovanje.

I dok za maturalac u osnovnoj školi ispitanici preferiraju putovanje unutar Hrvatske (75%), za maturalac u srednjoj školi ipak većina preferira odlazak u inozemstvo (87%).

Za maturalac u osnovnoj školi 52% ispitanika smatra da su četiri dana dovoljna, a za maturalac u srednjoj školi bi ispitanici ipak odvojili više dana. Da je do sedam dana idealno trajanje maturalca smatra 42% ispitanika, a čak 52% smatra kako bi maturalac u srednjoj školi trebao trajati do deset dana.

Suprotno uvriježenom mišljenju da je srednjoškolcima na maturalcu samo do zabave, prilikom odabira destinacije većina ih preferira destinaciju koja ima dobar omjer i zabavei kulturnih znamenitosti (55%). na temelju ponude zabave destinaciju je biralo 29% ispitanika, a 10% na temelju cjenovne prihvatljivosti putovanja. Razumljivo, tek 3% ispitanika izjavilo je kako su destinaciju birali isključivo prema kulturnim znamenitostima i povijesti države.

Ispitanici generalno nisu za maturalac u srednjoj školi unutar Hrvatske, čak i ukoliko bi to pomoglo pri razvoju gospodarstva, jer smatraju da je to samo mali segment unutar većeg problema. S druge strane, kada bi država/grad/općina subvencionirala dio maturalca, veći dio ispitanika (54%) ipak bi se odlučio na maturalac unutar Hrvatske.

Najveći strahovi roditelja

Obzirom na nedavne tragične događaje očekivano je da je najveći strah roditelja upravo terorizam (62%). Kada bi im dijete ove godine išlo na maturalac, dostupnost droga u kombinaciji s manjkom racionalnog razmišljanja adolescenata mučilo bi 48% roditelja, 40% ispitanika strahovalo bi od ozljeda, a 30% od pretjerane konzumacije alkohola. Gotovo petina ispitanika (18%) pribojavala bi se maloljetničke trudnoće. Od ostalih situacija roditelji su još istaknuli otmice djece te pljačke.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!