Kratkom izletu dvije nagrade na Filmskom festivalu Andreja Tarkovskog Zerkalo

Vijesti

Natrag na Vijesti

Kratkom izletu dvije nagrade na Filmskom festivalu Andreja Tarkovskog Zerkalo

Foto:

Ukonkurenciji programa igranih filmova prikazano je ukupno deset naslova iz Kine, Južne Koreje, Njemačke, Izraela, Indije, Francuske, Rusije, Bugarske i Hrvatske, po izboru ruskog filmskog kritičara Andreja Plahova, a Igor Bezinović je osvojio nagradu zanajboljeg redatelja.

Predsjednik žirija bio je meksički redatelj Amat Escalante (dobitnik nagrade za najboljeg radatelja u Cannesu 2013. i Srebrnog lava u Veneciji 2016.), a ostali članovi bili su mađarski redatelj Janos Szasz (dobitnik Europske filmske nagrade 1994.), ruskaglumica Elena Koreneva, kazahstanska redateljica Žana Isabaeva i izraelska glumica Hadas Yaron (dobitnica nagrade za najbolju glumicu u Veneciji 2012.).

Kratki izletje također osvojio nagraduVoice, koju dodjeljuje šesteročlani žiri mladih kritičara, ex aequo s ruskim filmomBliskostKantemira Balagova, premijerno prikazanim u Cannesu ove godine. Bliskostje osvojio i nagradu za najbolji film festivala, ex aequo s kineskom komedijomJa nisam gospođa BovaryFenga Xiaoganga.

Festival Andreja TarkovskogZerkalofestival je autorskog filma, a kao posebni gosti festivala ili članovi žirija na njemu su u proteklim izdanjima sudjelovali redatelji Nuri Bilge Ceylan, Andrej Zvjagintsev, Sergej Loznica, Carlos Reygadas, Aleksandr Sokurov imnogi drugi. Na otvaranju ovogodišnjeg izdanja festivala priznanje je uručeno Eduardu Artemjevu, autoru glazbe filmovaSolaris,ZrcaloiStalker.

Kratki izletje premijeru imao na 46. međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a hrvatsku premijeru imat će u Areni na 64. Pulskom filmskom festivalu. Film je nastao u produkciji Studija Pangolin, distribuira ga Bonobostudio, a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!