Dum spiro spero nagrađen na Filmskom festivalu u Krakovu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Dum spiro spero nagrađen na Filmskom festivalu u Krakovu

Foto:

Na 57. izdanju Filmskog festivala u Krakovu, koji se održao od 28. svibnja do 4. lipnja, redatelj Pero Kvesić osvojio je nagradu Zlatni rog" za redatelja najboljeg filma.

Debitantski film Pere Kvesića, Dum spiro spero, prikazan je u međunarodnom natjecateljskom programu dokumentarnih filmova. "Autora nagrađujemo jer nam je pokazao ljepotu života i ljubavi i kako pronaći snagu da sa vlasititom smrtnošću nosi na šaljiv i dostojanstven način" - ističe žiri u obrazloženju nagrade. U žiriji su biliPaweł Lozinski, redatelj i producent;Cintia Gil, producentica, filmska selektorica i filozofkinja;Miroslav Janek, redatelj i producent;Marek Rozenbaum, producent; iJulia Teihmann, filmska kritičarka.

Redatelju je pripala i novčana nagrada u protuvrijednosti od oko 7 000 eura, a ovo je još jedna u nizu nagrada filmu, koji jeje prošle godine proglašen najboljim na Liburnia film festivalu i talijanskom Festival dei Popoli, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio Grand prix. Na Pulskom filmskom festivalu dobio je Nagradu Vedran Šamanović.

Također, u natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazana je iPutujuća zemljaVessele DantcheveiIvana Bogdanova, animirani film kojeg je koproducirao hrvatski Bonobostudio. Nagradu "Zlatni zmaj" za najbolji film u toj kategoriji dobio je redateljMatteo Gariglio za švicarsko-argentinski film En La Boca.

Filmski festival u Krakovu je jedna od najstarijih europskih priredbi posvećenih dokumentarnom, animiranom i kratkometražnom filmu. Srž događanja su četiri jednakopravna natjecateljska programa: dokumentarni, kratkometražni, nacionalni poljski program i natjecanje dokumentarnih filmova o glazbiDocFilmMusic.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!