Hrvatski filmovi nagrađeni u Oberhausenu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatski filmovi nagrađeni u Oberhausenu

Foto:

Dodjelom nagrada jučer je završen 63. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu.Dokumentarni filmOni samo dolaze i odlazeBorisa Poljaka prikazan je u međunarodnom natjecateljskom programu, a igrani filmoviU plavetniloAntonete Alamat Kusijanović i manjinska hrvatska koprodukcijaDobro utrošeno poslijepodneMartina Turka u natjecateljskom programu za djecu i mlade. U bogatoj konkurenciji koja je ove godine uključivala petstotinjak filmova, žiriji su zamijetili hrvatske filmove te su sva tri nagrađena.

Nagradu koju u međunarodnoj konkurenciji dodjeljuje žiri Ministarstva za obitelj, djecu, mlade, kulturu i sport savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije osvojio je Boris Poljak za svoj dokumentarni film Oni samo dolaze i odlaze. Prva nagrada, koja uključuje i 5 000 eura, uručena mu je uz obrazloženje: Ishod slučajnosti: ljudsko biće je rođeno, plače i pleše, bori se i voli i cijeli život žudi za vodom, svjetlom i zrakom. U čistoj dokumentarnoj formi, bez teksta, ovaj film pokazuje mlade duše željne zabave i stare ljude kako dijele isto mjesto – plažu u Splitu. Profinjeni dokumentaristički kadrovi prelamaju se u ples želje, gubitka, zrelosti, borbe i predanosti, mirnoće i pokreta. To tajno promatranje je usitinu ljudsko, zločesto, puno ljubavi i istine. Jakim kontrastima i preciznim i sjajnim predodžbama film prikazuje sretnu uzaludnost života kod različitih generacija. Život će se nastaviti, od početka do kraja. U moru, vodi, pod suncem, u ovom filmu."

Nagrada Mladog žirija dodijeljena je kratkometražnom igranom filmuU plavetniloAntonete Alamat Kusijanović. Novčani dio nagrade iznosi 1 000 eura, a žiri je izjavio sljedeće: "Nagradu programa za djecu i mlade dodjeljujemo filmu koji smatramo iznimno uvjerljivim: kameru, glumu, zvuk. Bavi se mnogim pitanjima koja su danas važna mladima: prijateljstvo i ljubomora, strah i promjena, obitelj i obiteljsko nasilje. Potaknuo nam je znatiželju i pokazuje koliko su složeni naši odnosi s drugim ljudima. Uz to, glumci i krajolici su očaravajuće predivni."

Promotivnu "evo" nagradu Dječjeg žirija (evo Promotional Award of the Children"s Jury) i 1 000 eura, također u programu za djecu i mlade, osvojila je manjinska hrvatska koprodukcija, igrani film Dobro utrošeno poslijepodne. Uradak Martina Turka impresionirao je žiri jer film pokazuje kako se ispravno ponašati i da su neke stvari u životu važnije od novca.

Festival se održao od 11. do 16. svibnja, a ove godine prikazano je više od 500 filmova iz 58 zemalja te je na popratnim programima sudjelovalo više od 1.100 filmskih radnika.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!