Sustav javnih bicikala konačno u Velikoj Gorici!

Vijesti

Natrag na Vijesti

Sustav javnih bicikala konačno u Velikoj Gorici!

Foto:

U četiri godine rada nextbike sustava javnih bicikala u Hrvatskoj, projekt je pokrenut u 10 gradova. Mreži nextbike gradova danas se pridružila i Velika Gorica sa sustavom za iznajmljivanje električnih i klasičnih bicikala pri čemu će se električni bicikli puniti iz obnovljivih izvora energije – fotonaponskih panela, kao prvi takav primjer u ovom dijelu Europe. Investitori Grad Velika Gorica, Turistička zajednica GVG i VG Komunalac d.o.o. od danas svojim građanima i turistima nude ovaj cjenovno najpovoljniji i najzeleniji oblik javnog gradskog prijevoza. Riječ je o projektu koji je u potpunosti u skladu s direktivama Europske unije te vizijom i planovima Gradske uprave Grada Velike Gorice vezanim uz održivi razvoj koji potiče i partner u projektu Ekoregija Velika Gorica. Do srpnja ove godine nextbike pokreće sustave javnih bicikala u 5 novih gradova čime će Hrvatska s ukupno 15 gradova i općina postati treća zemlja po broju nextbike gradova u Europi. Nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj već sada broji 20.000 registriranih korisnika koji su ga prepoznali kao najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz u gradu. Nextbike značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, buku, prometne gužve i probleme s parkiranjem. Bicikliranje pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje svih korisnika, što može potvrditi svatko tko biciklom ide na posao ili fakultet. Integrirani javni prijevoz budućnost je koja već sada stiže u Hrvatsku tako da Velikogoričani mogu putovati do Zagreba i nazad kombinirajući vlak i bicikl.

Velika Gorica, 16. svibnja 2017.Javni su bicikli sve popularniji oblik prijevoza u 10 hrvatskih gradova i općina: Zagrebu, Karlovcu, Gospiću, Brinju, Slavonskom Brodu, Ivanić Gradu, Zadru, Šibeniku, Makarskoj, pa čak i na otoku Lastovu. Danas se tom društvu pridružila i Velika Gorica, a do srpnja ove godine još 4 nova gradova uvodi nextbike sustav javnih bicikala. Nakon službenog predstavljanja projekta slijedila je probna vožnja javnim biciklima u krugu komunalnog centra VG Goričanka. Svi prisutni bili su oduševljeni performansama bicikala i besplatnom mobilnom aplikacijom za brz i jednostavan najam.

Što je nextbike?

Nextbike građanima, studentima i turistima omogućava najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz, a jednom registrirani korisnik za samo 79 kuna godišnje članarine nextbike bicikle može koristiti u više od 120 gradova u svijetu! Nextbike spremno čeka nove gradove i tvrtke koji ulažu u održivu mobilnost i kontinuirano ulaže u nove tehnologije i unapređenje korisničkog isukstva. Kako bi se osjećali sigurnije u prometu, Nextbike u suradnji s drugom Sigurnost u prometu, Fakultetom prometnih znanosti i Crvenim križom svake godine organizira nekoliko škola bicikliranja te potiče gradove na unapređenje biciklističke infrastrukture.

Podrška projektu

Projekt su pozdravili Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, pjevačica Ivana Banfić, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Savez za željeznicu i HŽ Putnički prijevoz, nextbike partner u integriranom javnom prijevozu čiji putnici uživaju čak 150 minuta besplatne vožnje svaki dan, 365 dana u godini. Savez društvo naša djeca pozdravio je projekt u ime svih gradova prijatelja djece koji potiču sigurnije i čišće ulice za bezbrižnu dječju igru. Ministarstvo turizma i Hrvatski ferijalni i hostelski savez prepoznali su ovu uslugu kao odličnu polugu za produljenje turističke sezone.

Gradonačelnik o projektu

“Velika Gorica već ima nagradu kao drugi najbiciklističkiji grad. Imamo 45 kilometara biciklističkih staza i nastavit ćemo graditi mrežu. Slijedi nam izgradnja staze prema Posavini i prema Vukomeričkim goricama. Uvođenjem sustava javnih bicikala potvrđujemo se kao grad koji uistinu teži održivom razvoju. Korištenjem sustava javnih bicikala značajno se smanjuje emisija štetnih plinova, buka, prometne gužve i problemi s parkiranjem. Ovaj projekt ćemo razvijati i dalje. Nakon ove dvije stanice, koje će od danas biti u funkciji, širit ćemo ih i na druge važne točke u gradu, prije svega na željeznički kolodvor te ćemo na taj način omogućiti ljudima da biciklima i vlakom brže, povoljnije i jednostavnije stignu do Zagreba”, izjavio je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Ivana Banfić oduševljena što je nextbike konačno i u njenom gradu

Poznata pjevačica Ivana Banfić jako se razveselila uvođenju nextbike bicikala u svom gradu. Odmah nakon službenog predstavljanja sjela je na bicikl s gradonačelnikom Barišićem i kolegama i krenula u probni „đir“. Oduševljena biciklima i jednostavnošću korištenja pozvala je sve svoje sugrađane da sjednu i voze bicikle.

Vlak i bicikl spajaju Zagreb i Veliku Goricu

„Vlak i autobus stanovnici Velike Gorice i Zagreba sada mogu kombinirati s javnim biciklima čime smo zakoračili u eru pravog integriranog javnog prijevoza o kojemu već godinama slušamo teorije koje su danas konačno zaživjele. Mali je to korak za nas, ali veliki za sve ljubitelje bicikliranja“, izjavio je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala povodom svečanog puštanja sustava u rad.

Sustav javnih bicikala d.o.o.

Ova mikro startup tvrtka niže priznanja za svoj rad. Studenti četiri godine zaredom Sustav javnih bicikala smatraju najboljom malom tvrtkom po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Sustav javnih bicikala proglašen je i najboljim startupom zelenog gospodarstva 2014. godine i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Dvostruki su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Savjeta za zelenu gradnju, Turističke zajednice Grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki. Za 2014. i 2016. godinu osvojili su i nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu. U 2015. godini dobili su priznanje za najbolju marketinšku kampanju hrvatskog zelenog gospodarstva.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!