Novi SUV: sportski i avanturistički Opel Grandland X

Vijesti

Natrag na Vijesti

Novi SUV: sportski i avanturistički Opel Grandland X

Foto:

Rüsselsheim. Ovdje sportski karakter susreće avanturistički duh: moderne, dinamične linije, kul izgled namijenjen off-road vožnji i povišen položaj sjedenja s dobrom vidljivošću u svim smjerovima tipičan za SUV. To je novi Opel Grandland X – opremljen je cijelim nizom vrhunskih tehnologija i s pregršt prostora za do pet putnika željnih avanture, njihovu prtljagu i sportsku opremu. Te kvalitete čine Opel novim igračem u sve popularnijem segmentu SUV-ova. Samo u kompaktnoj klasi udio SUV-ova narastao je sa 7 % 2010. godine na današnjih gotovo 20 %. Sportski izgled novog Grandlanda X dugog 4,48 m donosi velike dimenzije kabine s napetim linijama i kratkim prevjesima. A uz opcionalnu dvobojnu karoseriju ovaj kompaktni SUV pokazuje samo svoj stil. Opel Grandland X imat će svjetsku premijeru na ovogodišnjem sajmu IAA (Međunarodnom sajmu automobila) u Frankfurtu koji će se održati od 14. do 24. rujna 2017.

Savršeno opremljen i dobro pozicioniran novi Grandland X dolazi ujesen na tržište kao treći član Opelove obitelji X. Pridružuje se Opel Crosslandu X i prodajnom hitu Opel Mokki X, pri čemu su oba ta modela otprilike 20 cm kraća. Istovremeno, Grandland X proširuje bogat Opelov portfelj u vrlo popularnom segmentu kompaktnih automobila koji obuhvaća sve od Astre do Zafire.

“Privlačan novi model spreman je za borbu u popularnom segmentu kompaktnih SUV-ova, što je naš novi Opel Grandland X. Njegov naziv znači avanturu, neovisnost i obilje. Zahvaljujući svojem sportskom dizajnu Grandland X izgleda fantastično i osigurat će da se novi kupci oduševe Opelovom robnom markom. Osim karakterističnih kvaliteta za SUV krasi ga i cijeli niz vrhunskih tehnologija koje ga čine istovremeno sigurnim i zabavnim. Uz Opel Grandland X Opel na tržište donosi kul SUV sa snažnim emocionalnim faktorom“, rekao je glavni izvršni direktor Opela, dr. Karl-Thomas Neumann.

Portfelj ultramodernih pomoćnih sustava Grandlanda X i značajki koje pridonose udobnosti prvoklasan je: prilagodljivi tempomat s prepoznavanjem pješaka i automatsko kočenje u nuždi, upozorenje na umornog vozača, napredna pomoć pri parkiranju i kamera koja pokriva 360° samo su neke od istaknutijih značajki. Ergonomska sjedala s AGR-ovim certifikatom (Akcija za zdravija leđa), grijani upravljač, grijanje prednjih i stražnjih sjedala i poklopac prtljažnika koji se otvara jednostavnim pokretom stopala osiguravaju vrhunsku udobnost. Na način tipičan za Opel vozači Grandlanda X i njihovi putnici moći će uživati u vrhunskim mogućnostima povezivanja uz najnoviju generaciju sustava IntelliLink i osobnim pomoćnikom za povezivanje i usluge Opel OnStar, koji sada obuhvaća nove usluge kao što su rezervacija hotelskih soba1 i traženje parkirnog mjesta2. Moguće je bežično punjenje pametnih telefona putem induktivnog punjenja. Opel je još jednom ispunio očekivanja koja su mu nametnuta zbog vodeće uloge u tehnologiji svjetala i opremio Grandland X blještavim svjetlima za vožnju zahvaljujući prilagodljivim prednjim LED (AFL LED) svjetlima. Funkcije kao što su svjetlo u zavojima, pomoć pri korištenju dugih svjetala i automatsko podešavanje jamče optimalno osvjetljenje ceste ispred, osiguravajući užitak u vožnji čak i kad je mračno.

Grandland X nudi prije svega jednu stvar: sigurnu vožnju tijekom cijele godine i na svim podlogama. Zaslužna za to je i elektronička kontrola držanja podloge koja, posebno u kombinaciji s gumama M+S, osigurava vrhunsku stabilnost u različitim voznim situacijama. Vozač može birati između pet načina vožnje, a sustav zatim prilagođava raspodjelu okretnog momenta na prednje kotače i omogućava ako je potrebno dodatnu vrtnju kotača te uz automatski mjenjač prilagođava točke prijelaza u drugi stupanj prijenosa kao i odziv gasa. Time se osigurava najbolje držanje podloge i stabilno upravljanje bez o obzira na to vozi li Grandland X po snijegu, blatu, pijesku ili na mokrim površinama.

Robustan dizajn s profinjenim detaljima: kako elegantno može izgledati jedan SUV

Dug 4477 mm, širok 1844 mm i visok 1636 mm, novi Opel Grandland X kul je i robustan SUV iz svih perspektiva svoje sportske vanjštine. Sprijeda se iznad zaštitne ploče nalazi rešetka s istaknutom Opelovom munjom. Kromirani bočni nosači drže logotip robne marke i kreću se van prema tankim LED prednjim svjetlima u obliku dvostrukog krila koja optički proširuju prednji dio i daju Grandlandu X snažan i robustan stav. Na poklopcu motora vidljiv je Opelov karakteristični nabor koji predstavlja Opelovu dizajnersku filozofiju prema kojoj umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost.

Bočni dijelovi odražavaju privlačnu kombinaciju grubog šarma SUV-a i elegantnih linija. Snažni i skulpturalni lukovi blatobrana i zaštitne obloge na donjim dijelovima karoserije daju Grandlandu X pravi off-road dojam. U suprotnosti s tim stroge linije i profinjena oštrica na donjim dijelovima vrata karakteriziraju novi Grandland X kao člana Opelove obitelji. Opcionalna dvobojna karoserija s krovom u kontrastnoj crnoj boji predstavlja još jednu razinu personalizacije. Njegov glatki spoj s ostatkom karoserije naglašava „revolucionarni“ C-nosač koji također predstavlja dinamičnu poveznicu sa stražnjim dijelom. Dizajn stražnjeg dijela Grandlanda X do najsitnijih detalja pokazuje što znači pravi SUV: širok stav, srebrna zaštita podvozja s integriranim ispušnim cijevima lijevo i desno te prije svega zaštitne obloge i tanka LED stražnja svjetla naglašavaju sportski i snažan karakter ovog novog modela.

“Novi Grandland X moderni je SUV iznimnog izgleda i robusnog dizajna koji izgleda kompaktno, sportski i snažno. Dodatno smo razradili Opelovu dizajnersku filozofiju da bismo stvorili SUV koji spaja sportski duh i eleganciju te ponudili model iz tog segmenta za kojim će se apsolutno svatko okrenuti“, rekao je potpredsjednik za dizajn Mark Adams.

Grandland X odiše istom kvalitetom i u unutrašnjosti: ploča s instrumentima i središnja konzola s dodirnim zaslonom jasno su raspoređeni i vodoravno položeni pred vozačem. Na središnjoj konzoli nalaze se tri vodoravna reda kontrola za brz i intuitivan pristup informacijsko-multimedijskom sustavu, upravljanje klimauređajem i funkcije podvozja. Površine u kabini na dodir odaju dojam visoke kvalitete, pa se vozač i suvozač osjećaju ugodno, a na svim je sjedalima udobno sjediti. Putnici mogu uživati u povišenom položaju sjedenja tipičnom za SUV-ove koji olakšava ulazak u vozilo i izlazak iz njega te osigurava dobru vidljivost. Velik međuosovinski razmak od 2675 mm osigurava i da ovaj SUV iz kompaktne klase nudi dovoljno prostora za smještaj pet osoba. A prtljažnik svojim kapacitetom od 514 do maksimalne 1652 litre nudi puno prostora za prtljagu i sportsku opremu. Uza sve te značajke Opel Grandland X može se nadmetati i s najprostranijim karavanima u kompaktnoj klasi.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!