Danijel Vrbanc iz Željezničke tehničke škole Moravice među najinovativnijim učiteljima svijeta

Vijesti

Natrag na Vijesti

Danijel Vrbanc iz Željezničke tehničke škole Moravice među najinovativnijim učiteljima svijeta

Foto:

ZAGREB, 29. ožujka, 2017. Prošli tjedan je u Torontu, u Kanadi, održana godišnja konferencija tvrtke Microsoft pod nazivom E2 Global Education Exchange koja je okupila više od 300 najinovativnijih učitelja iz 83 zemlje svijeta kako bi podijelili svoja iskustva o tome kako integrirati tehnologiju i pedagogiju te transformirati obrazovanje. U sklopu Konferencije, održano je i natjecanje Educator Challenge na kojem je hrvatski učitelj Danijel Vrbanc, nastavnik elektrotehničke grupe predmeta iz Željezničke tehničke škole Moravice, osvojio prvu nagradu zajedno sa svojim timom sastavljenim od pet učitelja iz raznih zemalja.

Tim Danijela Vrbanca pobijedio je u konkurenciji 40 timova na natjecanju koje je imalo za cilj potaknuti nastavnike na razmišljanja, ideje i diskusije o inovativnim načinima korištenja Microsoft proizvoda i alata za poučavanje i učenje. Tema natjecanja bila je Make What’s Next, a tim Danijela Vrbanca, kojeg su činili i pet nastavnika iz Ekvadora, Kuvajta, Ukrajine, Njemačke i Turske, u okviru kategorije Gamify (hrv. Igrifikacija) dala je ideju za povezivanje obrazovne igrice Minecraft i komunikacijskog alata Skype i njegovog prevoditelja. Kratki video s kojim su se predstavili nalazi se na ovdje.

Iznimno sam sretan zbog osvajanja ovog vrijednog priznanja u konkurenciji brojnih izvrsnih učitelja širom svijeta. Kroz cijelo događanje sam imao priliku puno naučiti, dijeliti svoja razmišljanja te prikupljati nove ideje i veselim se što ću ih moći primijenjivati ubuduće u nastavi. Kao nastavnik koji koristi Class OneNote već drugu godinu za redom, sudjelovao sam u radu u tom programu i razgovarajući s nastavnicima iz drugih zemalja koji već duže vremena koriste uređaj s aktivnom olovkom u razredu, došao sam do zaključka o ispravnosti moga pristupa. Naime, koristeći uređaj koji postaje neophodan za učenike i nastavnike, škole postaju rasterećene brige oko nabave računala u razredu za uobičajene potrebe u nastavi“, rekao je Danijel Vrbanc koji se informatikom i Microsoft proizvodima počeo profesionalno baviti još 1987. godine. Prije nego što je 2011. godine počeo raditi u Željezničkoj tehničkoj školi Moravice kao nastavnik elektrotehničke grupe predmeta, radio je u privatnom sektoru, a neko vrijeme je bio i savjetnik ministra u Ministarstvu pomorstva prometa i veza.

Inače, tijekom trodnevne Konferencije održana su brojna predavanja, ali i fokus grupe na kojima se raspravljalo o tome kako unaprijediti Microsoft proizvode kako bi bili funkcionalniji za sustav školstva i procese učenja. Održan je tzv. Market Place, odnosno izložba nastavnih aktivnosti, scenarija poučavanja i inovacija u obrazovanju na kojem je svaki učitelj kolegama mogao pokazati inovativne načine intergracije Microsoftove tehnologije u nastavi. Uz D. Vrbanca, na Konferenciji je iz Hrvatske sudjelovala i Nikolina Mandić, profesorica geografije iz OŠ Mladost iz Osijeka. Sve u svemu, na ovogodišnjoj Konferenciji je prisustvovalo više od 50 nastavnika iz 18 zemalja Srednje i Istočne Europe i osim Hrvatske, među nagrađivanim učiteljima su i oni iz Slovenije, Srbije, Litve, Češke, Rusije, Bugarske, Cipra, Malte, Azerbejdžana, Armenije, Ukrajine i Slovačke.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!