Četiri domaća animirana naslova u natjecateljskom programu 41. Annecyja!

Vijesti

Natrag na Vijesti

Četiri domaća animirana naslova u natjecateljskom programu 41. Annecyja!

Foto:

U službenu konkurenciju kratkometražnih filmova 41. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, jedne od najpoznatijih i najcjenjenijih smotri animacije, uvrštene su čak četiri hrvatske koprodukcije:Manivald redateljice Chintis Lundgren,AerodromMichaele Müller,Noćna pticau režiji Špele Čadež i Ježeva kućaEve Cvijanović. Festival se u francuskom gradu Annecyju ove godine održava od 12. do 17. lipnja.

Manivald redateljice i scenaristice Chintis Lundgren animirani je film nastao u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent jeDraško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij, a riječ je o istoj autorskoj ekipi koja je radila na višestruko nagrađenom animiranom filmuŽivot s Hermanom H. Rottom.Aerodromu režijiMichaele Müllerješvicarsko-hrvatska koprodukcija, a hrvatska koproducentica jeAnkica Jurić Tilić(Kinorama). Inače, ista redateljica potpisuje režiju filma Miramare koji je 2010. godine također prikazan u konkurenciji Annecyja.

Uz ova dva, u službenu konkurenciju kratkometražnih filmova 41. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju uvrštena je i višestruko nagrađivanaNoćna pticau režiji renomirane slovenske animatoriceŠpele Čadež. Nastala je u slovensko-hrvatskoj produkciji, a inspirirana je istinitim događajem. Priča je to o pijanom jazavcu kojeg u gluho doba noći pronalazi policijska patrola. Hrvatska koproducentica jeVanja Andrijević(Bonobostudio) koja je uzNoćnu pticukao koproducentica radila i naJeževoj kućiEve Cvijanović, animiranome filmu koji je na nedavno završenom Berlinaleu nagrađen posebnim priznanjem dječjeg žirija u sekciji Generation Kplus.

Sve navedene filmove podržao je Hrvatski audiovizualni centar.

Ove se godine na festival u svim kategorijama prijavilo više od 2.800 naslova iz 95 zemalja svijeta, a za sada su objavljeni natjecateljski programi kratkometražnih i studentskih filmova. Izbor dugometražnih animiranih filmova bit će poznat krajem travnja. 41. izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju održava se od 12. do 17. lipnja 2017. godine.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!