Ministar turizma Gari Cappelli i ugledni znanstvenik Dragan Primorac otvorili HTI konferenciju

Vijesti

Natrag na Vijesti

Ministar turizma Gari Cappelli i ugledni znanstvenik Dragan Primorac otvorili HTI konferenciju

Foto:

Zagreb, 28. veljače 2017. - Danas je u hotelu Lone u Rovinju ministar turizma Gari Cappelli otvorio sedmo izdanje prestižne HTI (Health Tourism Industry) konferencije, vodeći međunarodni skup na području zdravstvenog turizma u Europi. Uz ministra turizma pozdravni govor održao je i predsjednik Hrvatske Gospodarske komore Luka Burilović, a jedno od uvodnih predavanja imao je hrvatski znanstvenik i pisac Dragan Primorac.

"Zdravstveni turizam Hrvatska izdvaja kao jedan od ključnih proizvoda u razvoju turizma do 2020. i čim, vrlo skoro, riješi zakonsku regulativu, spremna je u njega uložiti već pripremljenih 400 milijuna eura", izjavio je ministar turizma Gari Cappelli na otvaranju konferencije.

Više od 300 sudionika ovog vodećeg međunarodnog skupa o zdravstvenom turizmu u Europi, kroz prezentacije, panele i radionice, na jednome mjestu, pokušava odgovoriti na neriješena pitanja na području turizma koje još nije doseglo sve svoje mogućnosti.

Globalni ambasador američkog Sveučilišta Penn State i predsjednik Uprave Specijalne bolnice Sv. Katarina, prof.dr. Dragan Primorac, zato ističe da bi mnoge zemlje "htjele razvijati turizam, ali su samo neke u tome uspješne. Bez privatnog sektora", dodaje, "nema uspješnog zdravstvenog turizma na koji se godišnje troši 60 milijardi dolara."

Jonathan Edelheit, jedan od osnivača američke Zdravstvene turističke udruge podsjeća kako se nekad zdravstvenim turizmom bavilo sama 10 zemalja, dok ih je danas u tom businessu gotovo 50, pa veliko globalno natjecanje traje. "Sada se", kaže, " Europa, natječe s ostatkom svijeta. Hrvatska može biti značajno tržište za golemog potencijalnog i jako zainteresiranog kupca, Kinu, no mora riješiti sve poznate preduvjete za to".

Da je važnost zdravstvenog turizma prepoznala i Hrvatska gospodarska komora, potvrdio je njezin potpredsjednik, Josip Zaher, koji kaže kako je zato i " osnovana Zajednica zdravstvenoga turizma."

U poslijepodnevnim satima partner konferencije, Hrvatska turistička zajednica, održat će radionicu Buy Croatia za zdravstveni turizam koja će okupiti više od 40 velikih kupaca usluga iz cijelog svijeta. Na kraju prvog dana Konferencije večeru pripremaju vrhunski kuhari restorana s dodijeljenim, u kulinarstvu najprestižnijim, Michelinovim zvjezdicama.

Drugog dana konferencije glavna tema predavanja i prezentacija - luksuzni je turizam i sve vezano uz to. Jedna od gošći je američka glumica Eva LaRue, promotorica američke internetske platforme Dot Luxury, vodećeg putopisnog bloga radi kojega je putovala i na neke od najčarobnijih svjetskih destinacija.

Na HTI Gala večeri, trećega, posljednjeg dana Konferencije, dodijelit će se nagrade najboljim europskim destinacijama za zdravstveni turizam.

HTI konferencija organizirana je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, a pokrovitelji su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo turizma.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!