U slučaju promaknuća povišica u prosjeku iznosi 1500 kuna

Vijesti

Natrag na Vijesti

U slučaju promaknuća povišica u prosjeku iznosi 1500 kuna

Foto:

Kada ste posljednji put doživjeli promaknuće? Stagnirate ili vam je karijera nalik roller coasteru, prepuna uspona i padova? Koliko često zaposleni napreduju i tko je zaslužan za njihovo promaknuće, MojPosao je otkrio u istraživanju provedenom na 300 ispitanika.

Stručna sprema utječe na mogućnost napredovanja

Čak 70% ispitanika je tijekom svoje karijere napredovalo na višu poziciju, dok njih 30% nikada nije napredovalo.

Ispitanici s visokom stručnom spremom napreduju u većem postotku (78%) u odnosu na ispitanike sa srednjom stručnom spremom (68%). Ispitanici s visokom stručnom spremom u većoj mjeri i sami traže napredovanje (32%) nego što to čine ispitanici sa srednjom stručnom spremom (21%).

Velika većina ispitanika (87%) napredovala je unutar iste tvrtke, a 29% ispitanika napredovanje je ishodilo prelaskom u drugu tvrtku.

Muškarcima se promaknuće nudi, žene promaknuće više traže same

Muškarci i žene napreduju podjednako pa je tako tijekom svoje karijere napredovalo 73% žena i 72% muškaraca.

Među ispitanicima koji su napredovali unutar iste tvrtke, velika većina njih (84%) napredovanje nisu tražili sami već im je ponuđeno od strane poslodavca. Svega 29% ispitanika napredovanje su tražili sami.

Žene u većoj mjeri same traže promaknuće: 28% žena koje su napredovale unutar tvrtke napredovanje su tražile same, dok je isto učinilo 23% muškaraca. S druge strane, muškarcima se promaknuće (77%) nudi češće nego ženama (72%).

Napreduje se temeljem dobrih rezultata, ali i staža u tvrtki

Većina napredovanja posljedica je zamjene djelatnika, odnosno popunjavanja prazne, postojeće pozicije (69%). U 44% slučajeva ispitanici su promaknuti na poziciju koja je krojena upravo za njih, zbog širenja poslovanja i novih zapošljavanja.

Napredovanje je najčešće kombinacija dobrih poslovnih rezultata i staža u tvrtki, pa je tako gotovo polovica ispitanika (48%) napredovanje zaslužila temeljem ova dva faktora. Nešto manje od polovice ispitanika (43%) napredovalo je zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima, a u slučaju njih 10% napredovanje je došlo kao posljedica staža u tvrtki.

Uz promaknuće je 79% ispitanika dobilo i povišicu od 1500 kuna u prosjeku

Uz promaknuće je 85% ispitanika dobilo i veće odgovornosti na radnome mjestu, dok je u slučaju njih 79% promaknuće pratila i povišica koja je u prosjeku iznosila 1500 kuna neto.

Svega 37% ispitanika promaknućem je dobilo podređene, a 18% ispitanika dobilo je druge beneficije, poput mobitela ili automobila.

Za 8% ispitanika promaknuće nije donijelo dodatne pogodnosti, dok je njih 4% navelo neke druge posljedice promaknuća, kao što su duže radno vrijeme, prekovremeni rad, ali i zavist kolega.

U većini slučajeva (74%) promaknuće je bilo formalno definirano odnosno, ispitanici su potpisali novi/dopunjeni ugovor o radu.

Većina ispitanika očekuje napredovanje unutar godinu dana

Najviše ispitanika (40%) u slučaju početka rada kod novog poslodavca očekuje napredovanje nakon godinu dana rada, dok njih 28% napredovanje očekuje nakon dvije godine.

Petina ispitanika (21%) napredovanje očekuje nakon manje od godinu dana rada u novoj tvrtki, a 7% ispitanika u slučaju rada kod novog poslodavca napredovanje ne očekuje uopće.

Čak 86% ispitanika nikada nije odbilo promaknuće. Ispitanici koji su promaknuće odbili, učinili su to radi premalih beneficija u odnosu na odgovornost i posao koji bi im promaknuće donijelo.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!