Strojno učenje i automatsko kočenje spašavat će sve više života i preobražavati društvo u 2017.

Vijesti

Natrag na Vijesti

Strojno učenje i automatsko kočenje spašavat će sve više života i preobražavati društvo u 2017.

Foto:

Zagreb, 31. siječnja 2017. — Deloitte predviđa da će više od 300 milijuna pametnih telefona, ili više od jedne petine primjeraka prodanih u 2017. godini, biti opremljeno funkcijom strojnog učenja u idućih dvanaest mjeseci. Šesnaesto izdanje Globalnih predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija zorno ukazuje na to kako će mobilni uređaji moći izvršavati operacije strojnog učenja čak i bez povezanosti, što će bitno promijeniti način interakcije između ljudi i tehnologije u svim sektorima, na svim tržištima te u društvima u cjelini.

No, strojno učenje „za van“ neće biti ograničeno samo na pametne telefone. Riječ je o funkcijama koje će se vjerojatno nalaziti u desetinama milijuna ili više dronova, tableta, automobila, napravama za virtualnu ili proširenu stvarnost, medicinskim instrumentima i pomagalima, uređajima za tzv. Internet stvari i sada još nepoznatim novim tehnologijama.

„Strojno učenje je fascinantno jer će revolucionarizirati način obavljanja jednostavnih radnji kao što je prevođenje sadržaja, no znatno veći utjecaj imat će na zaštitu, sigurnost i zdravlje, a time i na društva u cijelom svijetu“, ustvrdio je Kruno Škrinjar, viši menadžer u Deloitteovom Odjelu za poslovno savjetovanje. „Primjerice, mobilno strojno učenje polazišna je točka za bolje i brže reagiranje spasilačkih službi u spašavanju života autonomnim vozilima, a može dovesti i do zaokreta u rastućem valu napada na informacijske sustave.”

Tu je još jedna inovacija koja će promijeniti svijet – automatsko kočenje. Deloitte predviđa da će se do 2022. godine, samo u SAD-u, broj smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama smanjiti za šest

tisuća, odnosno 16 posto u odnosu na 2017. godinu. Na to će vjerojatno najviše utjecati tehnologija automatskog kočenja u nuždi (eng. automatic emergency braking, AEB). Prema predviđanjima sustav AEB bit će do te mjere raširen, dostupan i uspješan u spašavanju života da bi čak mogao usporiti primjenu samovoznih automobila.

IT kao usluga (eng. IT-as-a-Service) bi do 2018. godine trebala postati globalni sektor

Riječ je, ne samo o razvoju nove tehnologije koja treba preobraziti način života i rada, nego i o tome kako će se ona nabavljati. Deloitte predviđa da će do kraja 2018. godine troškovi pribavljanja usluge iz ovoga segmenta, koja obuhvaća podatkovne centre, softver i same usluge, u svijetu dosegnuti gotovo 550 milijardi američkih dolara, što je 361 milijardi američkih dolara više nego 2016. godine. Premda modeli poslovanja kroz fleksibilnu potrošnju neće do 2018. godine biti sveprisutni, ipak se očekuje da će njihova vrijednost premašiti pola bilijuna dolara, uz ubrzani rast samoga segmenta. Riječ je o zaokretu koji će obilježiti početak preobrazbe tržišta informatičke tehnologije u razmjeni tehnoloških rješenja među poslovnim subjektima iz cijelog svijeta.

„Tehnološki, medijski i telekomunikacijski sektor će u 2017. godini postati još mobilniji. U kombinaciji s pametnijim i bržim funkcijama, inovacije iz ovoga sektora primorat će subjekte iz privatnog, javnog i državnog sektora, ali i same njihove korisnike, odnosno potrošače na usvajanje novog načina rada i poslovanja te stvaranje mogućnosti za dalekosežnu preobrazbu svih sektora“, nastavlja Škrinjar.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!