3 hrvatske tvrtke na ljestvici 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u EMEA regiji

Vijesti

Natrag na Vijesti

3 hrvatske tvrtke na ljestvici 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u EMEA regiji

Foto:

Zagreb, 14. prosinca 2016. - Čak 39 tvrtki iz Srednje Europe uvršteno je na ovogodišnju rang-listu 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki regije koja obuhvaća Europu, Bliski istok i Afriku (Deloitte Technology Fast 500 EMEA), a poljski Codewise je ostvario najviši plasman zauzevši treće mjesto zahvaljujući svom rastu prihoda od 13.052posto. Vodeća na ljestvici je švedska tvrtka Fingerprint Cards iz sektora biometrike, koja je u protekle četiri godine zabilježila rast prihoda od 28.000 posto dok je najbolje plasirana hrvatska tvrtka Rimac automobili na 151. mjestu s rastom prihoda od 702%.

Deloitteova ljestvica obuhvaća najbrže rastuće tehnološke tvrtke u regiji Europe, Bliskog istoka i Afrike (Europe, Middle East and Africa, EMEA) i sastavlja se prema postotku povećanja poslovnih prihoda (prihoda od prodaje) u protekle četiri godine, odnosno u ovom slučaju počevši od 2012. do uključivo 2015. godinu.

„Ovogodišnji natječaj proveden je u 28 zemalja Europe, Bliskog istoka i Afrike. Tvrtke na ljestvici ostvarile su prosječnu stopu rasta prihoda od 967 posto što je nešto niže u usporedbi s prošlogodišnjih 1.012. Srednjoeuropske tvrtke sve su zastupljenije među najbrže rastućim tehnološkim tvrtkama iz cijelog svijeta. Osobito dobivaju na važnosti one koje se bave nano tehnologijom, biotehnologijom i energijom. Naši predstavnici Rimac automobili, Hangar 18 i Serengeti dokazuju kako imamo poduzetnički potencijal, ali i da je potrebno više ulagati u nove tehnologije kako bi zadržali korak s ostatkom Svijeta.“ kazao je Zlatko Bazianec, partner u Deloitteovom Odjelu za poslovno savjetovanje.

„Inovativnost je više od pukog tehnološkog napretka; to je stanje uma,“ tvrdi Paul Sallomi, zamjenik predsjednika Deloittea LLP i rukovoditelj za globalni sektor tehnologije, medija i telekomunikacija. „Pobjednici Deloitteovog programa 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u regiji EMEA svjesni su da je takav novi način razmišljanja ključan za poslovnu uspješnost. Radujemo se nastavku vodeće pozicije u uvođenju novih alata koji mogu podići kvalitetu življenja potrošača i poticati rast poduzetnika širom svijeta.“

Codewise, poljska tvrtka za rješenja u elektroničkom marketingu vodeća na ljestvici pedeset najbrže rastućih tvrtki iz tehnološkog sektora Srednje Europe, zauzela je treće mjesto. Tvrtka je u razdoblju od 2012. do 2015. godine ostvarila povećanje prihoda za više od 13.000 posto.

"Čast nam je i ponosni smo plasmanom naše tvrtke na trećem mjestu natječaja 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki regije EMEA. Pobjeda na natječaju Zvijezda u usponu 2015., a zatim na ovogodišnjem glavnom natječaju Technology Fast 50 te na Big 5 Srednje Europe dokaz su kontinuiteta naše uspješnosti. Prethodni uspjesi, kao i ovaj plasman u EMEA regiji, pojačava našu vjeru u sposobnosti i ambicije za izgradnju globalne tvrtke iz Poljske. Čvrsto sam uvjeren da je ovo početak nečeg velikog.", kaže Robert Gryn, direktor Codewisea.

Sama regija Srednje Europe zastupljena je sa 39 tvrtki, od toga iz Poljske dolazi 15 tvrtki, šest ih je iz Češke, četiri iz Slovačke, po tri iz Hrvatske, Rumunjske i Mađarske, dok su Bosna i Hercegovina, Bugarska, Litva, Srbija i Slovenija svaka zastupljene s po jednom tvrtkom.

Iz Hrvatske su se ove godine na listi 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u regiji EMEA plasirale tri tvrtke. Najbolje plasirana tvrtka je Rimac automobili na 151. mjestu sa 702 posto rasta prigoda, slijede Hangar 18 na 216. mjestu sa 527 posto rasta prihoda te Serengeti na 296. mjestu sa 385 posto rasta prihoda u protekle četiri godine.

"Kada sam počeo, svi su rekli kako je nemoguće napraviti automobil u Hrvatskoj. Ipak sam odlučio to učiniti i ostati u Hrvatskoj, bez obzira na ogromne izazove s kojima smo se suočavali. I ne samo da smo stvorili jedan od najbržih svjetskih električnih automobila, nego smo stvorili i snažnu tvrtku koja svojom tehnologijom nove generacije može postati veliki igrač pozicionirajući Zagreb kao poželjnu lokaciju za poslovanje voditeljima globalnih tvrtki." rekao je Mate Rimac, vlasnik Rimac Automobila i dodao: "Mislimo globalno, djelujmo lokalno.".

Kao i prethodnih godina, Francuska je imala najveći broj tvrtki uvrštenih na ljestvicu (94), a slijede ju Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska.

U skladu s tradicijom i u ovogodišnjem izdanju izvješća Deloitteovih 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki iz EMEA prevladavaju tvrtke iz sektora softverskih rješenja, kojih ima više od polovice. Medijski sektor zastupljen je s 24 posto, a treći je sektor komunikacija s više od 10 posto sudionika.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!