Na SFF–u održana pretpremijera filma ZG80

Vijesti

Natrag na Vijesti

Na SFF–u održana pretpremijera filma ZG80

Foto:

Dugometražni prvijenac Igora Šeregija ZG80prikazan je četvrtog dana 22. Sarajevo Film Festivala u okviru ponoćnog programa Pretpremijere, a nakon projekcije u sarajevskom Narodnom pozorištu simpatičnu filmsku ekipu međunarodna pubilka ispratila je ovacijama.Hrvatska pretpremijera filma zakazana je za 25. kolovoza kada će se prikazati u sklopu zadnje večeri Avvantura Film Festivala u Zadru nakon čega kreće na većstandardnu turnejulokalnih premijera ZG80 na putu".

Uoči pretpremijere u Sarajevu crvenim tepihom su uz redatelja Igora Šeregija i glavnog glumca Renea Bitorajca (Krpa), prošetali nezaobilazni Marko Cindrić (Kizo), Matija Kačan (Filip), Filip Detelić (Buba), Domagoj Mrkonjić (Žuti), Miloš Timotijević (Rile), Mario Petreković (Zlatkec), scenarist Robert Cukina te producentski dvojac Tiha Gudac i Ljubo Zdjelarević.

ZG80je dugometražni prvijenacIgora Šeregija, akcijska komedija koja na humorističan način priča o navijačkoj subkulturi te o društvu i problemima koji su okupirali mladež u predratnoj Jugoslaviji. Film je i svojevrstan prednastavak filma MetastazeBranka Schmidta, budući da se u njemu pojavljuje lik Krpe. Film je sniman prema scenarijuIve BalenovićaiRoberta Cukine, koji su u scenarij uveli elemente stvarnih događaja i likova iz perioda kada je nastajala navijačka skupina Bad Blue Boys.

"Ovim filmom nije mi bila namjera opravdati navijače, prikazao sam ih onakve kakvi oni jesu, iako mislim da smo malo romantizirali to vrijeme, prikazavši ih kao svojevrsne junake", - izjavio je redatelj Igor Šeregi.

Nakon Sarajeva filmće svoju hrvatsku pretpremijeru doživjeti 25. kolovoza u sklopu zadnjeg dana Avvantura Film Festivala u Zadru (prikazuje se u Narodnom muzeju). Nakon ove prve nacionalne projekcije ZG80 ide nastandardnu turneju lokalnih premijera nazvanu "ZG80 na putu" pa će se tako pretpremijerno prikazati ukinu Urania Osijek27. kolovoza, kinu Bjelovar28. kolovoza i finalno 29. kolovoza u Zagrebu na velikoj svečanoj premijeri nakon čega 1. rujna kreće u redovnu kinodistribuciju diljem zemlje.

Podsjetimo,u suradnji s Mrežom nezavisnih kinoprikazivača krajem prošle godine krenulo se u decentralizaciju premijera domaćih naslova pa su tako recentni filmovi nastali u tom peridou (Život je truba Antonia Nuića i Narodni heroj Ljiljan VidićIvana-Gorana Viteza)uz zagrebačku imali i lokalne premijere u gradovima u kojima su naporima HAVC-a i Ministarstva kulture digitalizirane i obnovljene stare kinodvorane.

Film ZG80nastao je u produkciji hrvatske produkcijske kuće Kinoteka, distributer je 2i Film, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!