Počinje 21. izdanje Sarajevo Film Festivala

Vijesti

Natrag na Vijesti

Počinje 21. izdanje Sarajevo Film Festivala

Foto:

Osim filmova u natjecateljskim programima ovogodišnjeg SFF-a, hrvatski dugometražni, kratkometražni i animiranifilmovi prikazivat će se u još nekim nenatjecateljskim programima Festivala. Uz to, već tradicionalno, domaćinaslovi prikazat će se i u sklopu programa Festival mediteranskog filma Split te Zagreb Film Festivala (najbolje odKockica). Filmaši iz Hrvatske svoje su mjesto pronašli i u žiriju, a natjecateljski program 21. SFF-a u subotu, 15.kolovoza otvara Matanićev Zvizdan.

Hrvatski filmovi u natjecateljskom programu SFF-a

Osim Zvizdana, u natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 14. do 22. kolovoza, bit ćeprikazana još tri hrvatska filma: manjinska koprodukcija redateljiceInes Tanović,Naša svakodnevna priča,te dokumentarni filmoviLijepo mi je stobom, znašEve KraljevićiU potrazi za snomMladena Mitrovića, koji će upravo na SFF– u imati svoju svjetsku premijeru.Nenatjecateljski program U fokusu koji donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije prikazat će debitantski dugometražni filmTi mene nosišredateljice Ivone Juke imanjinsku koprodukcijuNičije dijete Vuka Ršumovića.

U žiriju SFF–a i dvije hrvatske filmske profesionalke

U žirijima SFF-a nalaze se i dvije hrvatske filmske profesionalke. O najprestižnijoj nagradi Srce Sarajeva" ukategoriji igranog filma odlučivat će žiri, pod predsjedanjem rumunjskog redatelja Calina Petera Netzera, a u kojemsu i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, britanski producent Mike Downey, srbijanska redateljica Maja Miloš teumjetnička ravnateljica kolumbijskog filmskog festivala u Cartageni Diana Bustamante. U žiriju EFA (European FilmAcademy/Europska Filmska Akademija) je i selektorica i producentica Festivala 25 FPS Marina Kožul, a uz nju u istomžiriju su i Laurent Crouzeix, jedan od izvršnih direktora Filmskog marketa i festivala kratkometražnog filmaClermont-Ferrand te redatelj Tom Shoval iz Izraela. Također, u žiriju kratkometražnog filma sjedit će i Una Gunjak,redateljica višestruko nagrađivane Kokoške.

Otvoreno kino (Open air), Festival mediteranskog filma Split, Zagreb Film Festivala (najbolje od Kockica),Pretpremijere

U sklopu programa Otvoreno kino (Open air) prikazat će se dugometražni igrani film Takva su pravila redateljaOgnjena Sviličića. Osim premijera novih bosanskohercegovačkih filmova, u ovom programu publika u kinu pod zvijezdamamože vidjeti izuzetno kvalitetnu europsku produkciju, nezavisnu američku produkciju, a ne izostaju ni filmovi izbliže dokumentarne produkcije. Osim toga, a u sklopu programa Bosanskohercegovački Film Festival koji prikazujegotovo svu godišnju filmsku produkciju u BiH ali i filmove autora koji žive i rade u inozemstvu, prikazat će se i bosansko-hrvatsko-austrijska koprodukcija Izgubljeno dugme u režiji Renata Tonkovića, Roberta Bubala i MarijaVukadina. Poseban program pod imenom1995 – 2015. Suočavanje s prošlošću donosi ihrvatsko-dansko-englesko-srpsku koprodukciju15 minuta – Masakr u Dvoru redateljaGeorga Larsena i Kaspera Vedsmanda.

U sklopu programa Festival mediteranskog filma Split u Sarajevu će se prikazati pet kratkometražnih igranih idokumentarnih hrvatskih filmova: Ana trg u režiji Jelene Novaković, Dan Marjana i Medo mali Igora Jelinovića, Lakopokojnima Matee Šarić, te Vrilo Ivana Šušnjara. Zagreb Film Festival (najbolje od Kockica) pak donosi četirikratkometražna igrana naslova: Manjaču u režiji Tina Žanića, Polufinale Tomislava Šobana, Šake Jasne Nanut te Tlopod nogama Sonje Tarokić.

Dugometražni debitantski igrani film Anđela Jurkasa Zbog tebe svoje će pretpremijerno predstavljanje doživjeti usklopu programa Pretpremijere, sekcija Pretpremijere Trailers. Tako će se publici prikazati trailer i isječci izfilma čija se pak premijera očekuje za Valentinovo 2016. godine.

Talents Sarajevo, CineLink, Dječji program, Teenarena

Na devetom po redu Talents Sarajevo, programu Sarajevo Film Festivala namijenjenom mladim filmskim profesionalcima iz regije, sudjeluje i devetero mladih profesionalaca iz Hrvatske. Oni su: glumice Amanda Prenkaj, Doris Pinčić i Tina Orlandini, glumci Ivan Pašalić i Kruno Bakota, redateljica Karla Lulić, producenti Ana Rajić i Tomislav Ivković te scenaristica Lidija Špegar. Inače, Talents Sarajevo nastao je u suradnji s programom Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu, a tijekom sedam dana donosi brojna predavanja, panel diskusije, treninge te sadržaje usmjerene ka profesionalnom umrežavanju filmskih talenata.

Koprodukcijski market CineLink predstavlja najperspektivnije regionalne dugometražne projekte u fazi razvoja i financiranja, a u njegovu je selekciju ušla i hrvatsko-njemačko-makedonska koprodukcija Life Begins (aka Freestyle čiju režiju potpisuje Sergej Stanojkovski, a scenarij Ognjen Sviličić. Producenti su, uz Sergeja Stanojkovskog, Marcelo Busse i Tomi Salkovski.

Dječji program i Teenarena donose animirani dječji film Igramo se priče – Cvrčak i Mrav Marine Andree Škop te manjinsku koprodukciju Pokraj mene Marte Prus kao i nagrađivani Piknik Jure Pavlovića.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!